Mostar
0

Završena manifestacija "86 godina sa Aleksom"

FENA
U mostarskom Clubu "Aleksa", pred oko stotinjak posjetilaca sinoć je završena trodnevna manifestacija "86 godina sa Aleksom". Manifestaciju su organizovali Društvo umjetnika Mostara, Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar, World Music Centar Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno- umjetničko društvo "Gusle" iz Mostara.

Organizatori su istakli kako naziv manifestacije potvrđuje da je ovaj mostarski sin ostavio duboki trag iza sebe i da je njegova duhovna, ljudska širina sve ove godine prisutna.

U režiji World Music Centra, program završne večeri bio je pun emotivnog naboja, a jak umjetnički dojam, interpetacijom Šantićevih stihova, ostavili su glumac Hrvatskog narodnog kazališta Robert Pehar i glumica Maja Knezović Lasić te mlada recitatorka Ivana Komlen.

Program su uveličali i muzički umjetnici Aleksandar Stojanović, Aleksandra Trajković i Biljana Đorić, kao i mladi mostarski muzičar Sanel Marić Mara, koji je na svom albumu 'VaSduh' uradio i dvije Šantićeve pjesme, a u čijoj interpretaciji su učestvovale Ajla Behram i Anja Rikalo. U ulozi pripovjedača bila je novinarka Gordana Šimović.

Direktorica World Music Centra Mostar i osnivačica Cluba "Aleksa" Aleksandra Savić kazala je kako je ova trodnevna manifestacija, sa svim organizatorima i učesnicima programa dokaz da je Šantić daleko od politike i novca.

"Sve zajedno, jedne drugima, privukla nas je ljubav, tradicija i poštovanje koje nam je u amanet ostavio veliki pjesnik i još veći čovjek. Nijedan pisac nije toliko ličio na svoje književno djelo koliko Aleksa Šantić. Šantić je u našoj književnosti bio ono čisto, neprekaljeno dijete. U svojim pjesmama bio je pun nježnosti i topline, pa čak i kad je stihovima prijetio neprijatelju. Njegove pjesme nudile su naivnost i čistotu i kad se utapao u ljubavnim otrovima.

Ovaj program u Šantićevom duhu, ujedno je i poziv na ljubav, oprost i suživot u našem Mostaru, jer mi Mostarci drugog grada nemamo", kazala je Savićeva.