Postavka u Parizu
26

Zavirite na jedinstvenu izložbu "Bila jednom Jugoslavija" maestralnog Milomira Kovačevića

Klix.ba
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Milomir Kovačević
U samom centru Pariza, u galeriji Fait & Cause traje izložba sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog "Bila jednom Jugoslavija", koja kroz stotinjak njegovih radova donosi intimni pogled u raspad bivše države.

Izložbu od stotinjak fotografija "Bila jednom Jugoslavija" legendarni sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni radio je specijalno za galeriju Fait & Cause, koja se jedina u Francuskoj bavi socijalnom fotografijom, a nalazi se u samom centru Pariza, u blizini Centra Georges Pompidou, prenosi Tportal.

Koncipirana je tako da postupno prikazuje raspad bivše države, ali s ličnim pečatom.

"Sve što sam fotografirao, duboko sam proživio. Nisam bio običan svjedok onog što se dešavalo, to je bio moj život", kazao je Kovačević.

Njegova priča počinje fotografijama iz prijeratnog razdoblja, lijepim uspomenama, slavljima na ulicama, pionirama i Jugoslavijom na svjetskom nogometnom prvenstvu, a nastavlja se protestima za mir i protiv podjele, nastankom nacionalnih stranaka, sastancima političara i potom završava posljedicama, ratom, uništenjem gradova i spomenika.

Milomir Kovačević Strašni od 1995. živi i radi u Parizu. Imao je pedesetak samostalnih izložbi, a dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima je i francuski Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza.