Zemaljski muzej
374

Zavirite na čarobni Festival svjetla, prekrasne dekoracije bit će u Sarajevu naredna tri mjeseca

L. R.
Festival svjetla u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Festival svjetla Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo otvoreno je večeras u Zemaljskom muzeju BiH, a posjetitelji su imali priliku uživati u svjetlosnim dekoracijama koje krase botanički vrt i fasadu Zemaljskog muzeja BiH.

Riječ je o festivalu, koji će obogatiti ne samo turističku, nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i koja će afirmisati bogato bh. prirodno i kuturno-historijsko naslijeđe.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom naredna tri mjeseca krasit će brojne svjetlosne skulpture, videoinstalacije i lampice, koja je ujedno i najveća i najbogatija svjetlosna izložba, koja je postavljena u BiH.

"Večeras na Dan državnosti Bosne i Hercegovine otvaramo Festival svjetlosti Sarajevo. Željeli bismo da i mladi i stari posjete ovaj festival. Festival je nastao u koordinaciji s Zemaljskim muzejom BiH, a glavna ideja je da to što 'drži' Muzej, mi osvijetlimo i stavimo u ovaj prekrasni botanički vrt", objasnila je kustosica Festivala Sanja Vatić.

Kako su organizatori ranije naveli, ovakvi festivali postoje u cijelom svijetu, ali je ovo prvi put da se festival ove vrste održi u regionu te da je poseban napor uložen da se obezbijedi da postavka umjetničke grupe Tilt u Zemaljskom muzeju ostane tokom čitavog trajanja festivala.

"Drago nam je da ćemo ovom postavkom osvijetliti nešto što se godinama stavlja u mrak. Glavni cilj nam je da privučemo novu publiku, nove posjetioce muzeja, posebno djecu i mlade. Sav prihod koji ostvarimo kroz realizaciju ovog događaja uložit ćemo u obnovu južnog dijela botaničkog vrta, nastojeći da privedemo kraju projekt Karla Paržika, po kojem je muzej nastao prije više od 135 godina", kazala je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH ranije za medije.

Festival svjetla Sarajevo osmišljen je kao jedinstven događaj koji će trajati u periodu od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024. godine, a više o festivalu, možete pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala.