Kultura
3

Zatvoren Kamp crtanog filma Mostar 2016.

FENA
(Foto: FENA)
Kamp crtanog filma Mostar 2016, nakon šest dana rada, zatvoren je u četvrtak navečer.

U okviru kampa, čiji je organizator Kluba animatora Neretva, a pokrovitelji Misija OESS-a u BiH i Fondacije za kinematografiju Federacije BiH, 30 mladih umjetnika iz deset gradova šire regije upoznali su se s izradom klasičnog crtanog filma, što podrazumijeva izradu knjige snimanja, animaciju, faziranja, izradu scenografije, kompjutersku obradu i montažu.

Nakon četiri godine stanke Kamp crtanog filma ponovno je zaživio, a idejni tvorac Kampa Jurinko Raič iznimno je zadovoljan postignutim rezultatima.

"Došli su iznimno talentirani ljudi i šest dana su padali s nogu od posla. Vjerujem da je ovo najjači kamp do sada. Sav trud se isplatio i ja sam prezadovoljan, kao i polaznici, koji su učili od majstora koji se 20-30 godina bave animacijom i koji su međunarodno priznati", kazao je Raič u izjavi za novinare.

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore kazao je kako je i sam veliki poklonik animiranog filma.

"Crtani film je izvrstan oblik umjetnosti, koji svi mogu prihvatiti i razumjeti poruku samo gledanjem u slike, bez znanja jezika. Za cijelu misiju OESS-a, ali i za mene osobne, bila je velika čast i zadovoljstvo vidjeti ove mlade na djelu", istaknuo je Moore.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, Kamp crtanog filma velika je stvar za grad na Neretvi, ali i za cijelu državu.

"Tu kod nas došli su mladi koji se bave promidžbom kulture, a Mostar je uvijek bio grad nadahnuća za kulturnjake. Ovi mladi došli su naučiti nešto o crtanom filmu, a pored toga naučili su da je bogatstvo u različitosti. Odavde će otići s poukom koje vrijednosti trebaju štovati, a to je poruka da su mir i različitost vrijednosti koje treba njegovati kod mladih ljudi", dodao je gradonačelnik Bešlić.