Kultura
27

Zatvaranje pjesničkih susreta uz poeziju, arije i klavir u Brčko distriktu

FENA
Prvi regionalni pjesnički susreti Brčko distrikta BiH, u organizaciji Književnog kluba Brčko, bit će zatvoreni večeras zajedničkim književnim nastupom pjesnika iz Brčkog s gostima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije

Također će na večerašnjem zatvaranju biti proglašen "najbolji" pjesnik Susreta, koji će za nagradu dobiti štampanje knjige.

Završno druženje bit će upriličeno u prostorijama Islahijjeta, gdje će u poetskom dijelu programa nastupiti pjesnici, a u muzičkom će se zajedno predstaviti pijanistica Dženana Šehanović te Snežana Čkojić.

Snežanja Čkojić, mlada umjetnica iz Valjeva, prethodna dva dana Susreta predstavljala se kao pjesnikinja, a kako je njena velika ljubav i operna muzika večeras će se predstaviti i izvođenjem arija.

Zajedno sa Snežanom Čkojić nastupit će i pijanistica Dženana Šehanović, koju nazivaju i čudom od djeteta. Dženana Šehanović je rođena 23. marta 1991. u Brčkom.

Ova mlada umjetnica nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Norveškoj, Austriji, Bosni i Hercegovini te za Vijeće Evrope.

Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom HGZ-a i ansamblom Zagrebačkih solista.

U julu 2001. položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum - Salzburg, Austrija. Godine 2005. u julu je položila prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student.

Prvu godinu studija završila je u klasi prof. Đorđa Stanettija i prof. Karl-Heinza Kammerlinga u Zagrebu, drugu i treću godinu je završila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glazbu, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2010. godine u klasi prof. Srđana Čaldarovića.

Magistrirala je prošle godine s najvišom ocjenom iz klavira, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Na preporuku bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, 2006. je dobila hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.