{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatvaranje festivala "Sarajevska zima"

F
28.2.2009. u 10:43
0
2
Zatvaranje festivala "Sarajevska zima"
0
Zatvaranje festivala "Sarajevska zima"
Instalacijom Kemala Mehmedovića pod nazivom "Iz inata" noćas će u Vijećnici tačno u ponoć biti zatvoren ovogodišnji jubilarni 25. internacionalni festival "Sarajevska zima", koji se održavao s temom "Organic Art Life".
Instalacijom će, na simboličan način, sarajevska Inat kuća sa druge strane obale Miljacke biti "premještena" u Vijećnicu, čime će Festival zvanično biti i završen.

Festival je ove godine ponudio nešto drugačiji koncept te je, umjesto dosadašnjih mjesec i po, trajao od 7. do 28. februara. Kao njegov drugi dio u Hotelu "Holywood" na Ilidži od 1. do 7. marta bit će održan drugi međunarodni festival "Eko oko", namijenjen domaćim i stranim stvaraocima koji u fokusu djelovanja imaju brigu za čovjekovu sredinu te ekologiju uopće.

"Sarajevska zima" u ovogodišnjem je izdanju ponudila niz kultuirnih sadržaja - bilo je tu zanimljivih predstava, koncerata, izložbi, instalacija te filmske umjetnosti.

Festivalskoj su se publici tako, između ostalih, predstavili Crnogorsko narodno pozorište s operom "Balkanska kraljica", Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavom "Tartif", Dramski teatar Skoplje s komadom "Sva lica Petra M. Andreevskog", Mestno gledališče Ljubljana izvelo je mjuzikl "Sugar", u Kamernom teatru 55 premijerno je izvedena predstava "Bog pokolja", a bilo je tu i nekoliko plesnih grupa iz evropskih zemalja.

Od izložbi centralni je događaj bio sinoć otvorena izložba litografija "Skice za Guernicu" čuvenog šppanskog slikara Pabla Picassa. Riječ je o skicama koje pokazuju način nastanka Picassovog slavnog djela "Guernica", kojim je oslikao sav užas ratnih razaranja u gradu Guernici tokom španskog građanskog rata te digao svoj glas protiv fašizma.

Likovni je program ponudio niz drugih zanimljivih izložbi, instalacija, fotografija, plakata, karikatura i video-projekata umjetnika različitih zemalja Evrope i svijeta.

Poklonici muzičkih dešavanja mogli su uživati također u nizu koncerata koji su donijeli miks različitih muzičkih pravaca, dok su oni književnog afiniteta prisustvovali promocijama knjiga, književnim susretima i različitim razgovorima.

Temu narednog izdanja "Sarajevske zime" direktor Festivala Ibrahim Spahić saopćit će noćas u ponoć tokom svečanosti zatvaranja.

'Idemo po pobjedu'

28.02.2009. u 10:29
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: