Kultura
1

Zatiranje historije i sjećanja: Razaranje Dubrovnika, Vijećnice, Starog mosta...

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji Historijskog muzeja BIH i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu u ponedjeljak, 14. novembra sa početkom u 20 sati bit će održana promocija Interaktivnog narativa "Zatiranje historije i sjećanja".

Zatiranje historije i sjećanja na temeljit i pregledan način, kroz šest velikih cjelina predstavlja: razaranje Dubrovnika, sarajevske Vijećnice i Starog mosta u Mostaru kao pojedinačne slučajeve, BiH i Kosovo kao posebne cjeline, te cijeli niz nekažnjenih razaranja kulturnih spomenika u posl-jednjemu, šestom poglavlju, nazvanom "neprocesuirano".

Svaka od cjelina predstavljena je kratkim općim uvodom, video filmom te izborom desetak raznovrsnih dokumenata izvedenih pred Haškim sudom, uključujući i presude, gdje ih je bilo. U proteklih 20 godina, pred MKSJ-om je vođeno 16 postupaka koji su uključivali i uništavanje i pljačku kulturnog i vjerskog naslijeđa, okvalificirani kao zločin protiv čovječnosti i ratni zločin.

"Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tijekom postjugoslovenskih ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata", napisala je Helen Walasek u uvodu narativa Zatiranje historije i sjećanja.

Direktor projekta je Mirko Klarin, a produkciju potpisuje SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu. Na promociji će govoriti: Mirko Klarin (autor projekta), Amra Hadžimuhamedović (historičar arhitekture i arhitekta-konzervator), Dino Mustafić (režiser) i Goran Simić (pjesnik). Moderator će biti Eugen Jakovčić (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću).

Promocija će se održati u okviru Mjeseca muzeja, mjeseca posvećenog promociji Muzeja i kulturno-historijskog naslijeđa.