Za pohvalu
16

Zaštita stećaka u Visokom, kamenim spavačima prijeti zub vremena i nemar pojedinaca

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U organizaciji Zavičajnog muzeja Visoko ekipa arheologa vrši zaštitna iskopavanja nekropole stećaka na lokalitetu Radovlje kod Visokog, proširenjem lokalnog puta.

S obzirom na to da je došlo do obrušavanja zemlje pored lokalnog puta u Visokom, što je ugrozilo stećke, i da se ne bi pomjerali sa svog stoljetnog mjesta, a pogotovo da ih ne unište ili oštete bageri, poduzeti su radovi zaštite te će ispod ugroženih primjeraka biti sazidan zaštitni zid.

"Treba posebno istaknuti zainteresiranost mještana za ove radove. Oni su, ustvari, i javili nadležnima u Zavičajnom muzeju Visoko da su stećci ugroženi. U svemu pomažu ekipu, svjesni da ispod njih leže njihovi davnašnji preci. To zavređuje svaku pohvalu i ujedno treba biti primjer i putokaz drugima da se u svom kraju ovako čuvaju stećci", kazao je penzionisani arheolog i profesor Enver Imamović koji je učestvovao u organizovanim aktivnostima zaštite stećaka.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cijelu akciju pomaže i Općina Visoko sa Zavičajnim muzejom, za koje se može reći da prednjače kada je riječ o istraživanjima i zaštiti kulturno-historijskog blaga. To ne treba čuditi s obzirom na to da je u visočkom kraju i ponikla srednjovjekovna bosanska država, na što su s razlogom ponosni i mještani.