Kultura
0

Zanimljivi kulturni događaji na repertoaru za vikend

FENA
Internacionalni Festival "Sarajevo - Sarajevska zima 2010." ovog vikenda za svu festivalsku publiku donosi niz zanimljivih kulturnih događaja iz oblasti različitih vidova umjetnosti.

Tako će u Bošnjačkom institutu večeras u 18 sati Dunja Ivanova i Darko Popov iz Makedonije izvesti klavirski recital, koji će biti popraćen i izložbom fotografija "Makedonija - ubava, istorična zemlja na umjetnost, mir i tolerancija", najavljeno je iz Press službe "Sarajevske zime".

Taj projekt promovira makedonsku savremenu klavirsku muziku, te ujedno fotografijama predstavlja makedonske historijske spomenike, kulturu i umjetnost, način života i tradiciju.

Repertoar recitala čine kompozicije za klavir savremenih makedonskih kompozitora.

U Umjetničkoj galeriji BiH večeras će u 19 sati biti otvorena izložba plakata "Šta sada" Dalide Karić-Hadžiahmetović. Postavka predstavlja presjek trenutnih zbivanja/problema u svijetu i u BiH.

Teme plakata su rat, podjele, diskriminacija, klimatske promjene i druga aktuelna pitanja.

Grafička dizajnerica Dalida Karić-Hadžiahmetović izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Imala je više samostalnih izložbi i dobitnica je nagrade ULUPU BiH 2002. i 2004. godine, te zlatne medalje u kategoriji političkih i socijalnih plakata na 9. internacionalnom bijenalu plakata u Meksiku 2006. godine.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Slovenija predstavit će se večeras komadom "Bliže", kojeg je prema tekstu Patricka Marbera režirao Dino Mustafić.

Nedeljni će program početi video-instalacijom "Mentalni hologram" kojeg potpisuje Baba Dorin iz Rumunije. Bit će postavljen u Galeriji Novi hram u 18 sati.

Projekt se odnosi na mogućnost punjenja ljudske memorije holografskim slikama. Hologram se definira kao rekonstrukcija čitavog događaja, a bit će konstruisana instalacija sačinjena od vizualne reprodukcije naše memorije.

Koncert austrijske grupe "Jazz: mess" bit će održan u Bošnjačkom institutu u 19 sati. Riječ je o grupi od četiri muzičara koji su prije pet godina odlučili da sviraju omiljene jazz i druge melodije na vlastiti "jazzy način".

U Domu oružanih snaga BiH u 21 sat bit će upriličena modna revija "Šta sada" autorice Sanje Džebe.

Džeba je pohađala najprestižnje evropske škole, radila postdiplomski studij u pariskoj operi Charles Garnier, te završila prestižnu teatarsku školu "Jacques Lecoq", gdje je pohađala posebnu sekciju Laboratorija pokreta i prostora, namijenjenu isključivo scenografima.

Koncert "Volite li Brahmsa?" Violete Smailović-Huart i Julije Gubajdullina bit će održan u Bošnjačkom institutu u 21.30 sati.