Kultura
132

"Zaborav ubija" sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića u sjećanje na Srebrenicu

Klix.ba
Dana 11. jula 2015. godine navršava se deset godina od premijerne postavke umjetničkog rada "Zaborav ubija." sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića. Tim povodom i u okviru obilježavanja 20. obljetnice srebreničke tragedije, sarajevska galerija Duplex 100m2 u suradnji sa autorom, postavila je ovaj rad na fasadu galerije (Obala Kulina Bana 22).

Rad je premijerno i istovremeno prikazan 11. jula 2005.godine u Sarajevu i Londonu u okviru zvaničnog obilježavanja desetogodišnjice pada Srebrenice.

U protekloj deceniji, rad je predstavljen u muzejima, galerijskim i javnim prostorima gradova kao što su Amsterdam, Zagreb, Ženeva, Antverpen, Marseille, Barcelona, Dubrovnik, Banja Luka, Mostar, Istanbul, Vukovar, Ljubljana, Nikšić, Split, Beograd, Skopje, Bratislava, Podgorica, Beč, San Marino, Hamburg, Lagos, Atena, Trst, Pariz i Bejrut.

Rad "Zaborav ubija." nastao je 2005.godine na 10. obljetnicu pada Srebrenice, te u nedostatku ozbiljnijih razmišljanja o našoj prošlosti. On je istovremeno reakcija na agresivnu kampanju protiv pušenja (koja je u nekim zemljama propisana zakonskom regulativom), u današnje vrijeme kada riječ smrt postaje jedna od sasvim uobičajenih riječi iz novinarskog vokabulara.

Na kutiji cigareta sarajevske Drine umjesto oznake "Pušenje ubija" (koja je u BiH, zakonski obvezna tek od 2011. godine), se nalazi naznaka "Zaborav ubija." Rad koji je urađen u suradnji sa Fabrikom Duhana Sarajevo (FDS), je potpisan od strane autora i udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa", te numerisan u limitiranoj ediciji od 001 do 800.

Rad je dio izložbe "8372 Nisu došli" koja je 2007.godine, dobila "Nagradu Ivo Kalina" za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

Na poziv ugledne historičarke umjetnosti i kustosice Bojane Pejić, rad je 2008. godine selektovan za 49. Oktobarski Salon u Beogradu. U povodu veoma značajne kolektivne postavke istaknutih bosanskohercegovačkih umjetnika "Memory Lane" koju je u junu 2014.godine u pariškoj "Galerie du jour - agnés b.", postavio likovni kritičar i galerista Pierre Courtin, Andrej Ðerković i "Galerie du jour - agnés b." su zajedno publikovali limitiranu ediciju od 300 primjeraka Ðerkovićevog rada "Zaborav ubija."

Rad se nalazi u kolekcijama FAD Foment de les Arts i del Disseny (Barcelona), galerie du jour - agnés b (Paris), Muzej Nevinosti (Istanbul), Kolekcija Budućeg Naslijeđa (Sarajevo/Graz) i Collection10m2 (Sarajevo).