Vrijedan spomenik
200

Za obnovu Kule Huseina-kapetana Gradaščevića izdvojeno milion KM

FENA
Kula Zmaja od Bosne
Kula Zmaja od Bosne
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić danas su u Kuli Huseina-kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekt obnove i zaštite te važne historijske građevine u vrijednosti od 1.000.000 konvertibilnih maraka.

Ministrica Đapo je istakla da je to prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da nastave podržavati i finansirati zaštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala.

Značajna sredstva, također je navela, mogu biti dobijena iz evropskih fondova kroz projekte prekogranične suradnje.

"Ponosna sam što je Vlada FBiH prepoznala značaj ovog projekta, ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton, već i za Federaciju BiH", kazala je Đapo.

Kako je dodala, o historijskoj ličnosti i značaju Huseina-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti povijesničari, književnici, redatelji, pravnici.

Đapo je naglasila da je samo čovjek "njegovog kova", do smrti predan svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao uraditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bošnjačkog ponosa.

"On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost BiH i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane, već i za svoje sugrađane kršćane - katolike i pravoslavne. Upitan zašto gradi katolicima i pravoslavnima "tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu", Husein-beg je odgovorio: 'zato što su oni moja braća po krvi, jeziku i povijesti! U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina'", kazala je federalna ministrica.

Sve to, istakla je ministrica Đapo, potvrđuje da će duh Huseina-kapetana Gradaščevića živjeti u svima i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured za odnose sa javnošću Vlade FBiH.