Kultura
2

Za gitaristu Sanela Redžića samo nebo je granica

Klix.ba
Uspješni bh. gitarista Sanel Redžić nalazi se u Japanu na velikoj azijskoj turneji koja će trajati dva mjeseca.
Turneja je počela 20. novembra koncertom u Osaki, u dvorani Phoenix, a nakon nje Sanel planira još 10 nastupa širom Japana. U Tokiju će svirati u dvjema prestižnim salama - Yamaha Hall i Hakuju Concert Hall.

Ova turneja je uslijedila povodom prve nagrade koju je Sanel osvojio u decembru 2013. godine na jednom od najprestižnijih takmičenja za klasičnu gitaru na svijetu - Tokyo International Guitar Competition.

"Nakon Japana, krajem decembra putujem u Kinu, gdje ću nastupiti kao pobjednik takmičenja u Changshiu iz jula 2013., te držati predavanja u nekoliko gradova, među kojima su Kunming, Guangzhou i Chengdu - grad u kojem se nalazi najveća muzička akademija na svijetu Sichuan Conservatory of Music", kazao nam je Redžić.

On je ove godine već svirao širom Evrope, u amsterdamskoj dvorani Concertgebouw, jednoj od najpoznatijih sala za klasičnu muziku na svijetu, zatim u Beču, u Nacionalnoj filharmoniji Ukrajine u Kijevu, zatim u Sarajevu na Festivalu gitare, u Tuzli, Weimaru, te u glavnom gradu Meksika.

"Ove godine sam izdao i drugi CD klasične gitare, koji je objavila njemačka izdavačka kuća KSG Exaudio, koja se bavi isključivo objavom CD-ova klasične gitare. Taj CD je dobio jako dobre kritike od kojih bih izdvojio njemački magazin Focus Gitarre u kojem kažu: 'Redžićevo sviranje spada među najbolje koji se trenutno mogu čuti na gitari'. Također ove godine sam završio i master studij sa najvećom ocjenom, a trenutno studiram na najvećem mogućem nivou koji je ovog trenutka dostupan u Njemačkoj - Konzertexamen", priča ovaj Tuzlak.

Sanel se sredinom januara 2014. godine vraća u Evropu, a za februar planira trosedmičnu turneju u Meksiku. Mart je rezervisan za njemačku turneju koja će obuhvatiti sedam koncerata, od čega su tri u Minhenu. U aprilu će svirati i držati predavanja u San Antoniju u Texasu, u maju ponovo u Evropi, u junu se vraća u SAD, a u julu ponovo ide u Kinu.