{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


World MESS predstavlja bogatu teatarsku produkciju

F
20.9.2011. u 14:53
0
1
World MESS predstavlja bogatu teatarsku produkciju
0
World MESS predstavlja bogatu teatarsku produkciju
Ovogodišnji 51. Internacionalni teatarski festival MESS od ukupno 32 predstave, u okviru World MESS programa prikazat će šest teatarskih ostvarenja iz Italije, Meksika, Nizozemske, Belgije i Njemačke.
Kritika svijeta i današnjice, problematiziranje ženskog pitanja, odnos muškog i ženskog identiteta, te susret moderne tehnologije s tradicijom u islamu i nastanak jednog remek-djela svjetskog slikarstva, teme su koje su poslužile kao inspiracija teatarskim umjetnicima koji će svojim ostvarenjima obogatiti ovogodišnji Festival MESS, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Vrhunski zvuk i teatarski pokret upotpunit će šarolikost teatarske estetike koju će publika ovogodišnjeg MESS-a vidjeti u okviru ovog programa.

Festival će otvoriti predstava "Sconcerto" iz Italije, u kojoj je ostvarena saradnja sa Sarajevskom filharmonijom. Dirigent koji ne diriguje, jer je zauzet različitim kušnjama i mukama, te muzičari koji govore stvorit će atmosferu u kojoj je jasno da nas samo muzika može uzdići na nivo kojeg otrcani verbalni izražaj nije u stanju doseći.

Još jedna predstava iz Italije, "Dissonorata" u izvedbi "Scena Verticale" stvara priliku za razmišljanje o položaju žena u cjelini. U potresnoj priči jedne žene iz Južne Italije izranja Kalabrija u kojoj su pomiješani elementi grotesknog i nadrealnog, ponekad čak i komičnog, uz stalnu prisutnost gorke ironije u tragičnom kontekstu.

Ljubitelji fizičkog teatra uživat će u predstavama "Gardenia" i "Pakao" koje se realiziraju u saradnji s Balet Festom Sarajevo.

Kako kažu njeni reditelji, Alain Platel i Frank Van Laecke, "Gardenia" prodire duboko u turbulentne živote devet neobičnih ljudi koji propituju odnos između muškog i ženskog identiteta.

"Što je pakao, ili pakao o kojem ovdje govorimo? Svako ima svoju interpretaciju, jer je pakao nepoznat. On može biti imaginarno mjesto, ili mjesto koje postoji u našim umovima", rekli su o predstavi "Pakao" koreografi Emio Greco i Pieter C. Scholten.

U World MESS selekciji iz Meksika stiže zanimljiva priča "Las Meninas - Male dvorske dame" Teatra de Babel Dramafest o nastanku istoimenog slikarskog remek-djela Diega Velázqueza.

Među najatraktivnijim gostima Festivala bit će njemačka trupa Rimini Protokoll s predstavom "Radio Muezzin", rađenoj prema istinitoj priči.

Predstava govori o pokušaju uvođenja centralnog mujezina u Kairu, gradu s 30.000 džamija. Putem jedne radio stanice, jedan od mujezina bi uživo zvao na molitvu, a njegov poziv bi se simultano prenosio sa svake državne džamije. To bi značilo za mnoge da ostaju bez posla, ali bi označilo kraj kakofonije, te se postavlja pitanje hoće li hiljade egipatskih mujezina zašutjeti?

U toku je rezervacija i prodaja ulaznica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: