Kultura
0

Vučić: Uspješna umjetnička sezona Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
Dario Vučić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dario Vučić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo (NPS) umjetničku sezonu je završilo uspješno u više aspekata, a prvenstveno kada je riječ o primarnom cilju - afirmaciji umjetnosti i predstava. Sve što je planirano je i realizirano - ocijenio je danas za Agenciju Fena direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić.

Drama NPS u ovoj je sezoni realizirala dvije premijerne izvedbe - "Balkanski špijun" i "Tartif", Opera također dvije predstave - "Alma" i "Vesela udovica", a Balet jednu - "Mare Nostrum".

Vučić kao događaj od historijskog značaja za kulturu BiH izdvaja prvo gostovanje Narodnog pozorišta Sarajevo u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci nakon punih 28 godina.

"To je historijski događaj, ako ne i više od toga, jer je riječ o gotovo tri decenije ne nastupanja na sceni Narodnog pozorišta RS, dok su ta gostovanja prije rata bila gotovo jednom mjesečno, ako ne i češće. Realizovali smo četiri gostovanja - dva operna i dva baletna", kazao je on.

Banalučka publika imala je priliku pogledati "Đani Skiki" operu, koncert opernih solista i hora, balet za djecu "Palčica" i baletnu predstavu "Mare Nostrum".

Pomoć za realizaciju ovog projekta NPS je dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH za čiji su grant aplicirali s tom idejom. Vučić je ujedno pohvalio spremnost direktora Narodnog pozorišta RS Nenada Novakovića da ustupi prostor ansamblu NPS i bude veoma raspoložen za saradnju.

Ova je teatarska kuća uspjela realizirati još nekoliko projekata, među kojima je i dodjela kartica uz premijerne izvedbe, kojima je omogućen popust na predstave NPS. Cilj je privlačenje što većeg broja publike, jer umjetnost i pozorište nisu elitistične, već one trebaju biti dostupne svakome, smatra Vučić.

Također, početkom februara napravljen je i internet radio Narodnog pozorišta Sarajevo koji se može slušati putem web stranice ovog pozorišta. To je prvi radio u Evropi koji pripada instituciji kulture, u čemu je ova pozorišna kuća jedinstvena. Postavljena je i nova web stranica NPS.

"Na početku iduće sezone planiramo uraditi rekonstrukciju stolica u dvorani kako bi publika ugodnije gledala i slušala predstave, te organiziranje online kupovine karata putem web stranice. U planu je i otvaranje suvenirnice i muzeja NPS, za šta je projekt već urađen, ali još uvijek nedostaju sredstva", istaknuo je on.

Podsjećajući da je budžet institucijama kulture, pa i Narodnom pozorištu smanjen za 50 posto, Vučić podvlači da su se u ovoj kući pokušali snaći u takvoj situaciji. Ipak, to se smanjenje odrazilo prvenstveno na kvalitet predstava, ali i njihov kvantitet.

"Dobili smo grant od Ministarstva civilnih poslova u iznosu od 90.000 KM, što je do sada najveći iznos koji je ikada ovo pozorište dobilo s jednog izvora, te nam je to dosta pomoglo. Također, koristimo naš kostimografski i scenografski fundus, jer tokom 90 godina postojanja ovog pozorišta posjedujemo pravo bogatstvo scenografskog i kostimografskog materijala", naglašava direktor NPS Dario Vučić.

On zaključuje da je jedna od mjera borbe protiv teške finansijske situacije fokusiranost na domaće snage, iako veliki broj kadrova ovoj teatarskoj kući nedostaje.