Direktor "Berlinalea" Kosslick
0

FOTO / "Volim se ljubiti sa glumicama, ali je poruka filma ipak bitnija"

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Na Festivalskom trgu u Sarajevu danas je upriličena prva "Kafa sa..." Gost programa je bio ovogodišnji dobitnik Počasnog priznanja Srce Sarajeva, Dieter Kosslick - direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Program je moderirao bh. reditelj Haris Pašović.
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Kosslicku je nagrada dodjeljena za izuzetan doprinos afirmaciji filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, te za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala i njegovih programa, naročito Sarajevo Talent Campusa.

Kosslick je okupljenima pričao o ta tokom održavanja tome kakva atmosfera vlada tokom "Berlinalea", koliko je teško napraviti izbor od 5.000 filmova koliko ih svake godine pristigne, te kako je od samog paradiranja crvenim tepihom, fotografiranja i "izljubljivanja" sa slavnim i lijepim glumicama mnogo važnije da filmovi prenesu određenu poruku, kako je to svojevremeno bio slučaj sa "Grbavicom" Jasmile Žbanić, rediteljice nagrađene "Zlatnim medvjedom" koja je bila i među publikom "Kafe sa...".

"Na mjesto direktora Berlinalea došao sam baš u vrijeme kada je izvršen teroristički napad na New York, 11. septembra. Bio sam u Meksiku i trebao ići na jedan sastanak u Los Angeles, probudim se, javljaju mi za napad i uključujem TV. Svi aerodromi u Americi su bili zatvoreni, ali sam otišao do Tijuane, odakle smo se prebacili automobilom do Los Angelesa. Kad su me tamo ugledali, kazali su mi: vas j..... Nijemce ništa ne može spriječiti!", ispričao je okupljenima Kosslick.

Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Govoreći o tome koliko je bitno da filmovi i filmski festivali nose poruku kazao je:

"Nije da se ja ne volim fotografirati i ljubiti se pred kamerama sa prelijepim glumicama, ali ipak je poruka bitnija", potcrtao je Kosslick koji će učestvovati i na Sarajevo Talent Campusu.

"Takvi događaji su bitni, jer neki će s Campusa otići sa mnogo znanja, a neko možda shvati da on nije za film pa poslije otvori neku prodavnicu", našalio se Kosslick. Kazao je kako je dpobro što je Sarajevo film festival ostvario saradnju sa "Berlinaleom", te se našalio kako strahuje da SFF u dogledno vrijeme ne prestigne njegov festival.

Ovogodišnji program "Kafa sa..." bit će upriličen svakog dana (od 24. do 31. jula) s početkom u 11.00 i 15.00 sati. Riječ je o jednom od najposjećenijih festivalskih programa u okviru kojeg se svakodnevno u otvorenom intervjuu publici i medijima predstavljaju najeminentniji gosti Festivala.