21. maja u 20 sati
16

Višestruko nagrađivana predstava "Moj sin samo malo sporije hoda" na sceni SARTR-a

N. C.
U utorak, 21. maja, s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR će biti odigrana višestruko nagrađivana predstava "Moj sin samo malo sporije hoda".

Predstava "Moj sin samo malo sporije hoda" je rađena prema drami Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata. Dramaturgiju predstave potpisuje Nejra Babić.

"Ovaj tekst najbolje govori o tranzicijskom i posttranzicijskom bluesu, a kroz puno osjećajnosti i humora i to kroz stil koji je kombinacija stilova Pedra Almodovara i Dubravka Ugrešić", kaže reditelj Ivan Plazibat.

Dramaturginja Nejra Babić navodi kako predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana.

"Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda. A mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti", navela je Nejra Babić.

Uloge ostvaruju: Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Alisa Čajić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Autorski tim predstave "Moj sin samo malo sporije hoda" čine: scenograf Vedran Hrustanović kostimografkinja Lejla Hodžić, autor muzike: Basheskia & Edward EQ. Dizajn svjetla potpisuje Nedim Pejdah, a scenski pokret Amila Terzimehić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila [email protected] ili na telefone 033 664 070 i 061 850 745.