U Sarajevu
96

"Vila Hadžihalilovića" mjesto je druženja i kreativnog izražavanja mališana

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Centar za kulturu "Vila Hadžihalilovića" na Dobrinji svoja vrata za posjetioce otvorila je prije dvije godine i tako postala mjesto druženja i kreativnog izražavanja naših najmlađih sugrađana.

Centar djeluje u prostoru ljetnjikovca ugledne sarajevske porodice Hadžihalilović koji je izgrađen dvadesetih godina 19. stoljeća i nalazi se na listi kulturnih spomenika BiH.

U ovom centru realiziraju se brojne aktivnosti, te obrazovni, kulturni i umjetnički programi namjenjeni svim generacijama.

"Posebno živo u Centru je u ljetnom periodu, tokom obilježavanja 'Novogradskih dana' kada Centar upriliči za ljubitelje umjetnosti i pisane riječi značajan broj kulturnih događaja kao što su izložbe, književne i poetske večeri, kviz znanja za novogradske osnovce te završnu priredbu i smotre radova polaznika radionica Centra", kazala nam je pomoćnica općinskog načelnika službe za obrazovanje, kulturu i sport Adisa Šuman.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Poseban segment u radu Centra za kulturu čine besplatne radionice klavira, violine i gitare, te dramska, likovna i foto-video radionica a koje su namijenjene djeci i omladini.

"Trenutno je u centru peti ciklus radionica. Jedan ciklus radionica traje do četiri mjeseca, a sekcije su uglavnom prilagođene mlađoj populaciji, najčešće osnovcma ali i srednjoškolcima. Termini su prilagođeni prema dječijim obavezama i smjenama u školi", kazala nam je Šuman.

Radionice za najmlađe

Pored sticanja znanja djeca boravak u ovom centru koriste da se druže, upoznaju, šire krug prijatelja i da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme. Divnu, toplu i prijateljsku atmosferu zatekli smo na radionici gitare.

Jedanaestogodišnja Hana Hasanić učenica je radionice gitare, kaže nam kako je oduvijek željela svirati gitaru.

"Sviranje gitare može biti teško, ali uz pomoć nastavnika je lagano naučiti. Naravno tu treba dosta vježbe. Ide mi jako dobro. 'Kad se male ruke slože' mi je najdraža kompozicija koju sam ovdje naučila", kazala nam je Hana.

Njena kolegica po instrumentu je i devetogodišnja učenica Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ela Biber Murtazić. U Centar za kulturu upisala je njena mama koja svira nekoliko instrumenata.

"Moji roditelji su kao mali svirali razne instrumente, zbog toga sam se i ja upisala u ovaj centar. Ovdje mi je jako lijepo, prvo sam naučila C dur, a moja najdraža kompozicija je 'Blistaj, blistaj'. Ono što je također super su moji drugovi ali i naš nastavnik", kazala nam je Ela.

Malik Hukara iz Osnovne škole "Skender Kulenović" također pohađa časove gitare.

"Jako volim da sviram gitaru, to je moj omiljeni instrument. Nastavnici su ovdje vrlo sposobni da prenesu znanje svojim učenicima. Prije toga nikada nisam znao svirati gitaru. Kada porastem želio bih je nastaviti svirati, te održavati koncerte klasične muzike širom svijeta", kazao je Malik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ništa manje lijepu atmosferu nismo zatekli ni na časovima violine i klavira. Časove violine već tri godine vodi Nejra Kovač. Ona nam je objasnila da se radionica violine ne razlikuje ni po čemu od časova u osnovnoj muzičkoj školi.

"Razlikuje se samo po tome što je ovdje grupni pristup rada s djecom, a u školama individualni. Samim tim djeca u grupama brže napreduju. Malo bržim tempom radimo ali pratimo plan i program osnovne muzičke škole. Zahvaljujući Općini Novi Grad ovdje imamo nekoliko instrumenata, a neka djeca su kupila i svoju violinu.

Kroz muziku mi se ovdje družimo, slavimo rođendane, prijateljstva, pravimo koncerte i ovdje smo svi jedna velika porodica", rekla profesorica violine Nejra Kovač.

Časovi violine
Časovi violine

Ema Nikolić koja je peti razred Osnovne škole "Skender Kulenović" već dvije godine pohađa časove violine.

"Časovi su vrlo zanimljivi i to mi se jako sviđa. Naša nastavnica je draga, zanimljiva i zabavna. Ovdje sam stekla puno prijatelja. Mi smo ovdje svi prijatelji i među nama nema sukoba ni svađa. Naučila sam dosta kompozicija, a moja najdraža je 'Oda radosti' jer je vesala i zbog toga je volim svirati", kazala je Ema.

Sav sadržaj besplatan

Mirza Kovač voditelj radionice klavira kazao nam je da su radionice u ovom centru potpuno besplatne te da ih finansira Općina Novi Grad. Naglasio je da se na ove radionice mogu upisati i djeca iz cijelog kantona.

"Imamo jako dobru saradnju s djecom. Iako časove imamo samo jednom sedmično, oni za samo tri mjeseca uspiju navježbati kompozicije koje kasnije izvode pred punom salom. Anuliraju svoj strah i tremu kada izađu pred publiku i pokažu šta su naučili", kazao nam je profesor klavira Mirza Kovač.

Časovi klavira
Časovi klavira

Ono što je potrebno napomenuti jeste da 110 polaznika sedmično posjeti ovaj Centar. Budući da Općina Novi Grad nema muzičku školu, Centar za kulturu Dobrinja predstavlja posebnu priliku za sve one koji su zainteresirani za neki od spomenutih instrumenata.

U ovom Centru djeca kroz muziku, slikanje, glumu, izradu kratkih filmova na jedan kvalitetan način provedu svoje slobodno vrijeme, a uz to stiču i svijest o kulturi i kulturnim dešavanjima u našem gradu.