{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vijećnica renata" od 3. do 5. jula

S
30.6.2008. u 11:40
0
1
"Vijećnica renata" od 3. do 5. jula
0
"Vijećnica renata" od 3. do 5. jula
Četrdeset obojenih platana bit će postavljeno na još uvijek oštećenu fasadu Vijećnice u Sarajevu, prije početka radova na njenoj restauraciji.
Otvorenje instalacije "Ponovo rođena - Vijećnica renata" izvršit će gradonačalnica Sarajeva i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Nizozemske, direktorom Goethe-Instituta BiH i Rudolfom zur Lippeom.

Ovaj gest, neposredno prije početka obnove simbola Sarajeva, istovremeno je početak trogodišnjeg projekta na kojem će umjetnici/ce, naučnici/ce ukazati na problematične tendencije geometrizacije čovjeka u svijetu, te će jasnije artikulirati novu pažnju na forme života u društvu i prirodi, javljaju iz Goethe Instituta.

U okviru projekta bit će upriličen i program izložbi, instalacija i predstava za širu publiku, studente i učenike.

Naučni razgovori, instalacije, izložbe zatim predstave će biti nastavljene u 2009. i 2010. godini. Jedan od ciljeva će biti da se još aktivnije uključe grupe i ličnosti iz zemlje. Ove aktivnosti i gestovi su signal Evropi koliko je bitna ova mala, posebna zemlja. Tačno 500 godina poslje razaranja "zlatnog doba" suživota muslimanske, židovske i krščanske kulture u Španiji, biblioteka je zapaljena. Sličan suživot religije i kulture, koja se odvijala stoljećima pod jednim usmjereno evropskim islamom, mora ostati šansa za Evropu, ili tek postati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: