Sarajevska zima
0

Videoinstalacija, koncerti i modna revija na današnjem programu

FENA
U sklopu 26. Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", koji se ove godine održava pod sloganom "Šta sad?", danas će se festivalskoj publici predstaviti rumunski umjetnik Daba Dorin, videoinstalacijom "Mentalni hologram", a planirani su i koncerti u izvedbi "Jazz-messa" iz Austrije, te Violete Smajlović-Huart, kao i Modna revija, autorice Sanje Džebe.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić predstavio je danas na pres-konferenciji pijanistu Maria Andrića, i solistkinju Katarinu Wech koji će večeras u Bošnjačkom institutu u 19 sati održati koncert pod nazivom "Jazz-mess", te bh. umjetnicu Smajlović-Huart.

Mario Andrić, Sarajlija koji živi i radi u Beču, navodi kako je koncert koji će biti izveden u sklopu "Sarajevske zime" rezultat petogodišnjeg istraživanja i djelovanja grupe, koja na sebi svojstven način interpretira odabrane kompozicije.

Radi se o džez-bendu u kojem su zastupljeni klavir, glas, bas-gitara i udaraljke.

U Bošnjačkom institutu večeras u 21.30 sati održat će se i koncert pod nazivom "Volite li Brahmsa?" kojim će se predstaviti Violeta Smajlović-Huart, koja je ostvarila zavidnu evropsku karijeru.

Smajlović-Huart će nastupiti u društvu s pijanisticom Julijom Gubajdullinom iz Moldavije kojoj je ovo novi nastup na Festivalu "Sarajevska zima".

Večeras u 18 sati u Galeriji "Novi hram" jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika iz Rumunije Baba Dorin će postaviti vodeoinstalaciju Mentalni hologram.

Na večerašnjem programu, posvećenom Valentinovu, u Domu Oružanih snaga BiH, Sanja Džeba, bh. umjetnica koja je ostvarila karijeru u filmu, teatru i svijetu mode, priredit će modni performans u kojem, među ostalim, sudjeluje i bivša miss planete Zemlje Džejla Glavović.