Zadovoljan lokacijom
98

Veliki umjetnik se vraća kući: Milomiru Kovačeviću Strašnom uručeni ključevi od stana

L. R.
Načelnik Centra Srđan Mandić i Milomir Kovačević Strašni
Načelnik Centra Srđan Mandić i Milomir Kovačević Strašni
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor o zakupu stana sa Milomirom Kovačevićem Strašnim na osnovu kojeg mu se stan u Ulici Vrazova 5 dodjeljuje na korištenje na period od tri godine.

Načelnik Mandić istakao je da je svojim radom veliki umjetnik Strašni zaslužio dobiti stan na korištenje od lokalne zajednice u kojoj je proveo veliki dio svog života.

"Veliki umjetnik, dobitnik Šestoaprilske nagrade, konačno se vraća kući. Dobro nam došao, Strašni, kazao je načelnik Mandić.

Kovačević se zahvalio načelniku Mandiću i Općini Centar što su mu omogućili povratak u lokalnu zajednicu u kojoj je proveo najveći dio svog života.

"Izuzetno sam zahvalan i presretan da ponovno imam nešto svoje u ovom gradu. Najveći dio svog života sam proveo ovdje, školskog, umjetničkog i ratnog, tako da za mene ovo ima posebnu emotivnu vrijednost. Posebno sam sretan zbog lokacije na kojoj se stan nalazi budući da su mi sve kulturne ustanove i manifestacije na dohvat ruke", poručio je Strašni.

Nakon potpisivanja ugovora o zakupu ključeve dodijeljenog stana u Ulici Vrazova 5 Milomiru Kovačeviću Strašnom uručio je vijećnik Općinskog vijeća Samir Fazlić koji je i podnio inicijativu za dodjelu stana koju su jednoglasno usvojili Općinsko vijeće i Komisija za poslove iz stambene oblasti.

Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine u Čajniču. Fotografijom se počinje baviti sa sedamnaest godina u Univerzitetskom foto kino klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Svojim objektivnom je zabilježio i opsadu Sarajeva.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotografije imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva.

Poznati bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni dobitnik je najvećeg priznanja Grada Sarajeva, Šestoaprilske nagrade. U kandidaturi za ovu nagradu između ostalog se navodilo da je fotograf duboko vezan za Sarajevo te da se posebno ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada je "bilježio otpor teškom vremenu" i kada je u haosu, pokušao da iznjedri, makar na fotografijama, nešto "skladno i vizuelno čisto".