Kultura
0

Večeri sa Sidranom: Muzika za harmoniku i staljinski logori u Sibiru

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Pjesnici, slikari i muzičari često svoju inspiraciju traže jedni kod drugih. Slikari i pjesnici u muzici, kompozitori u književnosti i likovnoj umjetnosti. Tako je grandiozno djelo nobelovca Aleksandra Solženjicina "Arhipelag Gulag", svojim opisom stradanja zatočenika sibirskih logora smrti, inspirisalo kompozitora Viktora Vlasova (1936), da sačini muzičku svitu "Pet pogleda na državu Gulag".

Tu dramatičnu kompoziciju, kao glavni gost u programu Večeri sa Sidranom, izvest će Edin Čekić (1993), student harmonike na Muzičkoj akademiji Sarajevskog univerziteta, u klasi profesorice Belme Šarančić.

U redovnoj rubrici gost-inovator svoje inovacije predstavit će Meliha Klopić, ekološko-sanitarni inženjer iz Cazina i Belmin Selimbegović, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Radi se o dva veoma praktična i važna izuma: ljekovita pasta za depilaciju i nezapaljiva kanta za otpatke.

Jedna osoba iz publike i ovoga puta završit će na slikarskom platnu. Stalni saradnik Večeri sa Sidranom je Mirza Ibrahimpašić, po mnogima najbolji ovdašnji portretist.

Za one posjetioce koji imaju običaj doći ranije predviđen je Koncert u bifeu, s početkom u 19 sati: Jagjit Singh i poezija velikog arapskog pjesnika Gazalija.