Kultura
45

Večeras na SFF-u gala projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug"

Piše: M. N.
U okviru 20. Sarajevo Film Festivala večeras će biti upriličena glala "in memoriam" projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasani krug" u čast nedavno preminulog glumca Bore Todorovića.

Riječ je o filmu režisera Slobodana Šiljana iz 1982. godine. Radnja se odvija u malom srpskom selu 1934., nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu. Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom. Posao je započeo stari Pantelija, a nastavili su pradjed Maksimilijan, djed Aksentije, otac Milutin i sin Laki, dok najmlađi Topalović, unuk Mirko ne želi nastaviti porodični posao. Pantelija umire i porodica se svađa oko njegove ostavštine, a i trebaju donijeti odluku hoće li baš na njemu isprobati novu metodu - kremiranje, za koju Laki predviđa da bi mogla biti pravi hit. U to vrijeme Mirko objavljuje da se ne želi baviti pogrebničkim poslom, već da ga interesira nešto časnije, a to je snimanje filmova. Uz to želi i oženiti Kristinu, koja ne voli njega, nego njegovog najboljeg prijatelja, filmaša Ðenku...

SFF odaje počast velikom umjetniku

Podsjećajući se na jednu od Todorovićevih velikih uloga, Sarajevo Film Festival želi odati počast umjetniku koji je obilježio kinematografiju ex-jugoslovenskog područja. Gala projekciji filma prisustvovat će članovi porodice Bore Todorovića, kao i brojni prijatelji i kolege iz čitavog regiona.

"Namjera SFF-a je da novoj generaciji autora i glumaca, te mladim ljubiteljima filmske umjetnosti predstavi istinske velikane naše scene iz proteklog perioda, da njeguje historiju filma našeg regiona kao osnovu iz koje nadolazeće generacije mogu crpiti inspiraciju za svoj budući rad. Bora Todorović je neosporno, bio jedan od najvećih glumaca ove regije. Svojim talentom i svojim kreacijama postao je jedan od najprepoznatljivijih glumaca bivše zajedničke države", ističu iz SFF-a.

Dobitnik velikog broja nagrada

U svojoj dugogodišnjoj i plodnoj karijeri ostvario je niz upečatljivih i nezaboravnih uloga u pozorištu, na filmu i u televizijskih serijama osvojivši srca publike širom regije.

Za svoj angažman dobio je čitav niz nagrada, među kojima i dvije za životno djelo - "Pavle Vujisić" za doprinos u oblasti filma i "Dobričin prsten" za pozorišne kreacije.

Projekcija filma "Maratonci trče počasni krug" i In Memoriam Bori Todoroviću, bit će održani u Narodnom pozorištu s početkom u 22:30 sati.