Sajam knjige
0

Večeras "Balkanska noć" u Lajpcigu

FENA
Program Regionalno čitanje "Balkanska noć", na kojem učestvuju autori iz balkanskog regiona, bit će održan večeras u sklopu Lajpciškog sajma (Leipzig).

Čitat će Georgi Gospodinov - Bugarska, Goran Samardžić - Bosna i Hercegovina/Srbija, Bekim Sejranović - Bosna i Hercegovina/Norveška), Ben Blushi - Albanija, Vladislav Bajac - Srbija, Doina Rusti - Rumunija), Vladimir Martinovski - Makedonija, Eqrem Basha - Kosovo i Saša Ilić - Srbija.

Bit će predstavljen i festival kratkih priča iz Kikinde/Srbija: KIKINDA SHORT, gdje će, među ostalim, čitati Vule Zurić - Srbija, Andrea Pisac - Hrvatska, Melina Kamerić - Bosna i Hercegovina i Srđan Papić - Srbija.

Organizatori su Fondacija Robert Bosch, TRADUKI, Agancija za knjige Slovenije, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, PEN Centar Srbije, Rumunski kulturni institut i Zajednički štand Bosne i Hercegovine.

Lajpciški sajam je za široku publiku otvoren 18. marta. To je jedna od najvećih literarnih priredbi u svijetu, na kojoj će se, do nedjelje, do kada je i otvoren, predstaviti više od 2.100 nakladnika i knjižara iz 39 zemalja.

Jedno od težišta ovogodišnjeg sajma je i književnost jugoistočne Evrope, u sklopu čega se održavaju i mnoge priredbe.

Na sajmu se, prvi put, s vlastitim štandom predstavlja i nakladništvo Bosne i Hercegovine.

U nedjelju 21. marta bit će održano drugo bh. čitanje: O Oslu, Oksfordu i bosanskom dželatu, čitanje o savremenoj književnosti iz Bosne i Hercegovine.

U sklopu nastupa predstavit će se sedam bosanskohercegovačkih autora: Tatjana Bjelić - pjesnikinja i prevoditeljica s engleskog jezika; Ranko Risojević - pjesnik, prozaist, esejist; Radomir Mitrić – pjesnik; Mile Stojić - pjesnik, esejista; Faruk Šehić – pjesnik i prozaista; Hadžem Hajdarević – pjesnik i Bekim Sejranović – romanopisac.

Cijelim konceptom nastupa na sajmu BiH je ravnopravno predstavljena kao i sve druge države regije, što do sada nije bio slučaj, saopćeno je iz Sarajevo Open Centre - Sarajevskog otvorenog centra, koji je s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i organizator.

Program se finansira sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta FBiH i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

„Leipziger Buchmesse“, Sajam knjiga u Leipzigu, predstavlja jedno od najznačajnijih platformi za promociju književnosti iz regije jugoistočne Evrope. Ovaj sajam je nakon Frankfurtskog, koji se prvenstveno bavi prodavanjem i kupovinom licenci, drugi najznačajniji sajam na njemačkom govornom području a težište mu je na predstavljanju autora i autorica te njihovih djela publici.

Festival knjige "Leipzig liest" (Lajpcig čita), koji se održava za vrijeme sajma knjiga, idealno je mjesto za književne manifestacije na kojima se tokom sajma predstavi 1.500 autora i 1.900 knjiga.

Očekuje se da će sajam knjiga u Leipzigu, u pet dana njegovog trajanja, privući 150.000 posjetitelja. Medijski ga prati do 2.900 akreditiranih novinara iz cijele Evrope i šire.

Sajam knjiga u Leipzigu pokrenut je u 17. stoljeću. Do 1945. bio je najveći sajam knjiga na svijetu, ali ga je nakon Drugog svjetskog rata po veličini pretekao Frankfurtski sajam knjiga.