Mostarsko ljeto 2017
20

Večer sa Sidranom: U hiljadu godina BiH nije prolazila teže trenutke, humor je naš prkos

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Najposjećeniji događaj dosadašnjeg dijela "Mostarskog ljeta 2017" bilo je večerašnje druženje mostarske publike sa akademikom Abdulahom Sidranom.

Doslovno, velika dvorana Centra za kulturu bila je potpuno ispunjena, tražila se stolica više.

"Ja nisam došao da vam prisjedam na muku, pokušat ću biti veseo, šaljiv koliko god se to ljudima danas čini nemogućim. Naša država, naša Bosna i Hercegovina, u hiljadu godina koliko pamtimo u jeziku i pismu, nije prolazila teže trenutke i ako bi se mi u njima odrekli smisla za humor to bi bio posljednji dokaz da su dušmani i te zle planetarne sile obavile mračni posao na uništenju naše domovine", kazao je Sidran na početku.

Naša je dužnost boriti se da sačvamo snagu humora, snagu veselosti, prkosa, kazao je još Sidran, čak i kad je potpuno beznadežna situacija.

"Ja se ne borim za živog Sidrana, ja se borim za mrtvog Sidrana i onda stvari postaju jasne. Na taj način se mi moramo boriti za Bosnu i Hercegovinu, iako nam se čini da je mrtva i ako je neko pomislio da je ta stvar završena. Mi ćemo se boriti", poručio je akademik Sidran.

Večerašnje druženje organizirala je Narodna biblioteka Mostar, događaj je moderirala profesorica Anisa Husnić, dok je za muzički dio programa bio zadužen Adnan Pajević.