Kultura
7

Veče sa Sidranom: Posveta profesoru Bati Jeftiću

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
"Večeri sa Sidranom" ulaze u četvrtu kalendarsku godinu. I večeras će publika imati priliku da uživa u Kamernom teatru 55.

O sadržaju svoga večerašnjeg programa Abdulah Sidran za Oslobođenej govori:

"Bivalo je takvih primjera i ranije: da smrt i sahrana nekog poznatog i važnog javnog djelatnika gurne ustranu, daleko od medijskih reflektora, istovremenu smrt neke druge, prema nepouzdanim ali važećim i aktuelnim mjerilima naših čaršija - manje poznate i manje važne osobe. Kažu da se umrli nobelovac, Ivo Andrić, marta 1975. godine, načekao dobrih pet dana da ga pokopaju, nakon što isti posao završe sa narodnim herojem Veljkom Vlahovićem!

Nešto se slično zbilo na sarajevskom groblju Vlakovo, 8. januara ove godine, kad je, u prisustvu mnogih poštovalaca, i uz svedočenje brojnih novinarskih pera i kamera, na 'bolji svijet' ispraćen višedecenijski gradski čistač cipela, Husein Hasani, popularni čika-Mišo, a samo sat kasnije, na istome mjestu, ali bez ikakve medijske 'pratnje i pompe' , u krugu prijatelja i porodice, sahranjen zaslužni kulturni radnik, dragocjeni pregalac u kulturi i entuzijast, profesor Fahro Trtak.

U međuvremenu, iz daleke Kanade stigla je vijest o smrti Milivoja Bate Jeftića (1930-2014), legendarnog sarajevskog profesora književnosti i jezika, magistra lingvističkih znanosti i humaniste u najplemenitijem značenju te riječi.

Zato ćemo u večerašnjem programu govoriti o njemu, njegovom životu i njegovim pogledima na naš jezik i balkanska sporenja u vezi sa jezičkom problematikom.

Inovator i dugogodišnji predsjednik asocijacije naših izumitelja, Husein Hujić, govorit će o historiji i fenomenu mjerenja vremena i predstaviti svoj patent: vječiti kalendar. Akademski slikar Mirza Ibrahimpašić radit će grupni portet lica iz publike, a stalni muzički saradnik, Mirče Vuletić, uz klavirsku pratnju Adisa Sirbubala, pjevat će nekoliko najpoznatijih melodija iz repertoara legendarnog Luisa Armstronga.

Za publiku koja na Večeri sa Sidranom voli doći ranije, uobičajeni Koncert u bifeu, s početkom u 19 sati: Jugoslavenske partizanske pjesme."