Kultura
0

Veče sa Sidranom: Muzika za harmoniku i staljinski logori u Sibiru

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Pjesnici, slikari i muzičari često svoju inspiraciju traže jedni kod drugih. Slikari i pjesnici u muzici, kompozitori u književnosti i likovnoj umjetnosti.

Tako je grandizno djelo nobelovca Aleksandra Solženjicina "Arhipelag Gulag", svojim opisom stradanja zatočenika sibirskih logora smrti, inspirisalo kompozitora Viktora Vlasova (1936), da sačini muzičku svitu "Pet pogleda na državu Gulag".

Tu dramatičnu kompoziciju, kao glavni gost u programu "Večeri sa Sidranom", u četvrtak 20. marta, izvest će Edin Čekić (1993), student harmonike na Muzičkoj akademiji Sarajevskog univerziteta, u klasi profesorice Belme Šarančić.

U redovnoj rubrici gost-inovator svoje inovacije predstaviće Meliha Klopić, ekološko-sanitarni inženjer iz Cazina i Belmin Selimbegović, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Radi se o dva veoma praktična i važna izuma: ljekovita pasta za depilaciju i nezapaljiva kanta za otpatke.

Jedno lice iz publike i ovoga puta završiće na slikarskom platnu. Stalni saradnik Večeri sa Sidranom je Mirza Ibrahimpašić, po mnogima najbolji ovdašnji portretist.

Za one posjetioce koji imaju običaj doći ranije predviđen je Koncert u bifeu, s početkom u 19 sati: Jagjit Singh i poezija velikog arapskog pjesnika Gazalija.

Portal Klix.ba u saradnji s Kamernim teatrom 55 jednom sretnom čitatelju dodjeljuje dvije ulaznice.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da do 20. marta do 14 sati na [email protected] pošaljete e-mail s naznakom "Sidran", sa ličnim podacima (ime i prezime i broj telefona). Dobitnik će biti izabran metodom slučajnog odabira.

Ulaznice je osvojila Tea Kara.