Sve u znaku bh. kinematografije
0

Vanesa Glođo domaćin otvaranja 18. Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Vanesa Glođo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vanesa Glođo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ceremonija otvaranja 18. Sarajevo Film Festivala bit će i ove godine u potpunosti u znaku bosanskohercegovačke kinematografije.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će otvoren filmom "Djeca", bh. rediteljice Aide Begić, a posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da će uloga domaćina najsvečanijeg trenutka Festivala – njegovog otvaranja i ove godine pripasti bh. glumici, i to Vanesi Glođo.

S ciljem promocije bh. filmskih stvaralaca, ali i bh. kinematografije uopšte, Sarajevo Film Festival već niz godina ulogu voditelja svečane ceremonije otvaranja dodjeljuje upravo uspješnim mladim bh. glumcima. U ranijim godinama ova uloga bila je povjerena glumcima Zani Marjanović, Erminu Bravi i Borisu Leru.

Bh. glumica Vanesa Glođo, koju s pravom svrstavaju u najuspješniju generaciju bh. glumaca, u protekloj godini ostvarila je niz zapaženih uloga, te ostvarila internacionalnu karijeru u više filmova i pozorišnih izvedbi evropskih i svjetskih produkcija, među kojima je i jedna od glavnih uloga u filmu "U zemlji krvi i meda", rediteljice Angeline Jolie. Vanesa Glođo najavit će u petak 6. jula u Narodnom pozorištu Sarajevo početak devetodnevne smotre filma u našem gradu.

Ovogodišnji svečani prijem povodom otvaranja Sarajevo Film Festivala bit će održan u hotelu Evropa, gdje će se okupiti brojni gosti i prijatelji Festivala, filmski profesionalci i autori iz naše regije i svijeta.