Kultura
0

Uz film "Kreator džungle" počeo 16. Mediteran Film Festival

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U srijedu navečer je u Širokom Brijegu u kino dvorani Borak svečano otvoren 16. po redu Mediteran Film Festival, festival dokumentarnog filma.

Nakon ceremonije otvaranja koja je bila upriličena u 21 sat, festival je otvoren španskim dugometražnim dokumentarnim filmom "Kreator džungle", a tokom večeri posjetioci su mogli uživati uz još tri španska filma iz konkurencije kratkometražnih "Tišina", "Tri žene" i "Igra skrivača".

Jučer od 17 sati posjetitelji su mogli vidjeti dokumentarne filmove iz programa "Domaći autori", a prikazani su filmovi "Austrougarske vojne utvrde u Mostaru" Ive Mikulića, "Da capo" autora Zdenka Jurilja te nagrađivani film Ivana i Mirele Cigić "Neukrotivi kardinal".

Publika je sa oduševljenjem premijerno pogledala kratki film "The Bridge" koji su polaznici MFF radionice pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona zajedno sa kolegama iz Amerike snimili u Širokom Brijegu.

Na Mediteran Film Festivalu u službenom programu će u konkurenciji sveukupno biti prikazano 17 dokumentaraca, po deset u kategoriji kratkih, odnosno sedam u kategoriji dugometražnog filma.

Ukupno će na ovogodišnjem Festivalu biti prikazano 17 filmova u konkurenciji, deset animiranih ostvarenja s prijateljskog festivala NAFF te pet filmova iz programa "Domaćih autora". Festival s ponosom ističe i program "Open air Cinema" koji počinje već drugu večer, a u kojem će na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega biti prikazana dva igrana filma.

Ovo izdanje Festivala donosi i saradnju s filmskom mrežom HBO, čiji je rezultat program Adria u sklopu kojeg će bit prikazana dva velika dokumentarna hita.