{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspostavljanje novih veza između poljske i kinematografije jugoistočne Evrope

8.8.2015. u 14:25
5
1
Uspostavljanje novih veza između poljske i kinematografije jugoistočne Evrope
5
Uspostavljanje novih veza između poljske i kinematografije jugoistočne Evrope
Foto: Klix.ba
Poljska je zemlja partner koprodukcijskog marketa CineLink 21. Sarajevo Film Festivala koji se održava u isto vrijeme kada se obilježava deseta godišnjica uspostave Poljskog filmskog instituta.
CineLinku će prisustvovati oko petnaest filmskih producenata i distributera iz Poljske koji će se tokom četiri intenzivna radna dana susresti sa svojim kolegama iz jugoistočne Evrope. Također će biti organizovana specijalna prezentacija poljske filmske industrije, a ekspert za koprodukciju Poljskog filmskog instituta Robert Balinski će održati predavanje o modelima koprodukcije u današnjem digitalnom dobu na Regionalnom forumu –godišnjoj konferenciji Sarajevo Film Festivala o aktuelnim izazovima evropske filmske industrije i politici filmske produkcije u Evropi.

Izabela Kiszka-Hoflik, šefica odjela za međunarodne odnose Poljskog filmskog instituta:

"Poljska filmska scena značajno se promijenila u proteklih deset godina: proizvodimo više filmova, pojavljujemo se kao koproducenti na većem broju projekata i u kinima prikazujemo više domaćih filmova nego ikada ranije. Vjerujemo da imamo dosta toga za ponuditi ne samo zapadnoj Evropi veći i zemljama Balkana čiju umjetničku snagu izuzetno cijenimo. Ponosna sam što ću u Sarajevu predstaviti našu delegaciju predstavnicima međunarodne filmske industrije i iznimno se radujem našoj budućoj saradnji".

Amra Bakšić Čamo, voditeljica CineLink marketa:

"Zadovoljstvo je pozvati članove poljske delegacije da otkriju talente, kreativnost i koprodukcijsko iskustvo koje naša regija može ponuditi. Tačno je da živimo u različitim dijelovima Evrope, ali radimo unutar iste industrije i svijeta digitalnog filma koji sve više briše granice. Radujemo se što ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima i zajedničkim prilikama koje nam se bez sumnje pružaju. Nadamo se da ćemo postaviti temelj za dugoročnu saradnju i sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo šta će nam donijeti narednih par godina".

Inicijativa u sklopu koje se svake godine određuje jedna zemlja partner CineLink marketa pokrenuta je prije više od decenije, a doprinosi sistematskom jačanju saradnje filmske industrije jugoistočne Evrope sa međunarodnim partnerima. Prethodnih godina zemlje partneri CineLink marketa bili su: Velika Britanija (2014), Njemačka (2013), Francuska (2012), Švajcarska (2011), Izrael (2010), Švedska (2009), Irska (2008), evropska mreža regionalnih filmskih fondova Cine Regio (2007), Holandija (2006), Njemačka (2005) i Austrija (2004).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: