Kultura
0

Najperspektivniji regionalni dugometražni projekti u fazi razvoja i finansiranja

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
CineLink je platforma za razvoj i finansiranje pažljivo odabranih regionalnih dugometražnih igranih filmova predodređenih za evropsku koprodukciju, a cilj joj je da omogući platformu dizajniranu da odgovori na trenutne potrebe i očekivanja filmske industrije Jugoistočne Evrope u preoblikovanju.

Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i finansiranja. Selekcija se tradicionalno fokusirala na Jugoistočnu Evropu, ali je od prije nekoliko godina otvorena i za projekte iz regije Kavkaza. Također, tri projekta će biti predstavljena u saradnji sa Doha Film Institutom, IMCINE-om i Arapskim fondom za umjetnost i kulturu. 



Ove se godine u okviru CineLink produkcijskog marketa nalazi 15 CineLink projekata i tri partnerska projekta, u okviru Work In progresa prikazuje se pet projekata koji su u fazi postprodukcije.

"Ove godine smo posebno sretni jer i na Work In progressu i na CineLink Koprodukcijskom marketu imamo dobru kombinaciju mladih reditelja koji su tu da pokažu svoje prve dugometražne filmove, a sa druge strane, tu je i nekoliko ozbiljnijih, iskusnijih imena koja su priznata na međunarodnoj filmskoj sceni. U pitanju je jedna dobra mješavina projekata, a istovremeno i jedna dobra mješavina, ja se nadam jednog dana, filmova", kazala je Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica projekta CineLink i dodala kako se već pripremaju za sljedeću godinu.

Dodala je kako ove godine za vrijeme CineLinka u svom competition programu imaju tri projekta koja su prošla i kroz radionice za razvoj i preko koprodukcijskog marketa. To su film Ines Tanović "Naša svakodnevna priča" i film "Saulov sin" koji je prikazan sinoć i donio je nagradu sa Cannesa, a večeras imamo i film "Panama" srbijanskog reditelja Pavla Vučkovića koji je također prošao kroz projekat CineLink".

Jedna od učesnica projekta CineLink je i bh. rediteljica Aida Begić, koja će predstaviti svoje novo ostvarenje "Balada".

"Taj dio CineLinka je već godinama meni najvažniji dio festivala iako dosta poštujem i volim sve ostalo, ali kad radiš projekat, onda su ova tri dana ključna da sretneš ljude, razmijeniš mišljenja ...", kaže Begić.

Ovo je njen prvi put da u CineLinku ima projekat, a ističe kako je bila uzbuđena i sretna i veoma joj je važno da u ovoj fazi dobije feedback od kolega i profesionalaca širom Evrope.

Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog sektora SFF-a, kazao je kako je regionalni forum tu kako bi svake godine podcrtao aktuelne teme, a ove godine je počeo konferencijom o temi ravnopravnosti spolova u evropskoj kinematografiji koja je rezultirala sarajevskom deklaracijom o toj temi.

"Drugi dio foruma donosi dvije ključne teme vezane za finalni cilj, što više kvalitetnog sadržaja na našim ekranima. Prva tema je vezana za samo kinoprikazivaštvo i kino mreže te način na koji se kinoindustrija trenutno razvija u regionu, kao i tema vezana za finansiranje kulture ususret novoj legislativi evropske unije o temi jedinstvenog digitalnog tržišta", naveo je Marjanović.