{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješni projekti i brojne nagrade: Kulturni događaji koji su obilježili 2017. godinu u BiH

Piše: El. B./Klix.ba
30.12.2017. u 09:56
39
59
Uspješni projekti i brojne nagrade: Kulturni događaji koji su obilježili 2017. godinu u BiH
39
Uspješni projekti i brojne nagrade: Kulturni događaji koji su obilježili 2017. godinu u BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kraj godine uobičajeno je vrijeme za rezimiranja u svim životnim sferama. Kada je riječ o kulturnim događajima u BiH, godinu koja je iza nas pamtit ćemo po mnoštvu važnih događaja i nagrada koje su bh. kulturni djelatnici i umjetnici donijeli u BiH. U nastavku se prisjetite kulturnih događaja po kojima ćemo pamtiti 2017. godinu.
Krajem januara ove godine u Sarajevu je otvoren Muzej ratnog djetinjstva u kojem posjetioci mogu pogledati svjedočenja, ratne eksponate i priče koje govore o djetinjstvu u ratu. Riječ je o prvom svjetskom muzeju koji se bavi isključivo ovom temom. Muzej ratnog djetinjstva je 5. decembra dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope za izvrsnost u muzejskoj djelatnosti, doprinos dinamici evropske muzejske scene te izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Na 57. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji našu državu je predstavljao umjetnik Radenko Milak projektom "University of Disaster" koji je realizovan u saradnji sa slovenskim umjetnikom Romanom Uranjekom. Tema koju je naš umjetnik odabrao govori o izazovima vremena u kojem živimo i različitim vrstama katastrofa s kojima se svijet suočava.

U aprilu je predstavljeno autentično izdanje "Kamenog spavača" bh. pjesnika Maka Dizdara, čiji je izdavač Fondacija "Mak Dizdar". Ovo izdanje je bazirano na konačnom izdanju "Kamenog spavača" koje je autorizirao Mak Dizdar pred svoju smrt i tu je i eksplicitno naveo da on to smatra konačnim izdanjem ovog djela.

Nakon uspješno održanog događaja #JaSamMuzej 2015. godine, Francuska ambasada odlučila je angažovati se u korist Zemaljskog muzeja. S tim ciljem stupila je u kontakt s muzejom Louvre koji je prihvatio započeti saradnju sa Zemaljskim muzejom, u okviru koje su stručnjaci iz muzeja Louvre podržali aktivnosti Zemaljskog muzeja na konzervaciji i prezentaciji njegove bogate zbirke.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba


Povodom Dana Republike Italije, 1. juna, talijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto je u Sarajevu predstavio svoje djelo "Treći raj". Više od 400 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine izvelo je performans na platou Centra Skenderija. Na taj način mladi su imali iskustvo simbola - čuvali su se za ruke, zajedno stajali i svi skupa kreirali simbol "Trećeg raja".

Ove godine je, u periodu od 6. jula od 6. septembra, u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu održana prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera, jednog od najvećih slikara koje je naša zemlja imala. Ensar Berber, sin velikog slikara i ugledni galerist koji je na međunarodnom nivou preuzeo brigu o očevom djelu, istakao je da je ovo možda jedna od najvažnijih izložbi djela njegovog oca, uz izložbu u palati Dolmabahče u Istanbulu te čuvenu izložbu u La Caixa Forum u Barseloni.

I ove godine su Sarajevo Film Festival uveličale brojne poznate ličnosti iz BiH, regije i svijeta, a zvijezde festivala definitivno su bili Oliver Stone i John Cleese kojima je uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Početkom septembra u sarajevskom naselju Pofalići, u nekadašnjoj fabrici Vaso Miskin Crni, otvoren je regionalni centar kulture Mikser House. Zamišljen je kao mjesto odakle će se inicirati i realizovati brojni pozitivni projekti koji će, prvenstveno mladim ljudima, dati novu nadu u svjetliju i ljepšu budućnost cijelog Balkana. Ipak, zbog lošeg poslovanja i ogromnih finansijskih dugovanja Mikser House Sarajevo zatvoren je nakon nešto više od tri mejseca rada.

U oktobru su se, nakon 33 godine, okupili glumci kultne "Audicije". Igrali su tri noći zaredom u prepunoj dvorani "Mirza Delibašić", a publika se od srca smijala starim, ali i novim šalama prilagođenim aktuelnoj društveno-političkoj situaciji. Salve smijeha izazvalo je i samo pojavljivanje glumaca na sceni, a svaki skeč ispraćen je gromoglasnim aplauzom publike koju su činile i mlađe i starije generacije.

U prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo 17. oktobra održana je centralna svečanost povodom stogodišnjice rođenja jednog od najvažnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Osim u Sarajevu, ovaj jubilej obilježen je i u Zenici, Gradačcu, Mostaru, Stocu, Banjoj Luci, Novom Pazaru, Splitu, Brčkom, Zagrebu, Bihaću, Džakarti i Oslu.

Na Generalnoj skupštini UNESCO-a koja je održana 30. oktobra u Parizu, Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisani su u Registar Memorija svijeta, posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini. Ovim je BiH dobila svoja prva dva dobra upisana u ovaj registar uspostavljen 1997. godine s ciljem očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Tuzlanska publika je početkom decembra imala priliku uživati u jedinstvenom i neponovljivom umjetničkom događaju koji su za njih pripremili članovi Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg. Oni su u SKPC Mejdan u Tuzli izveli dugo najavljivanu baletnu predstavu na ledu pod nazivom "Orašar".

Komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine je na svom 12. zasjedanju, koje je održano 5. decembra u Južnoj Koreji, uvrstio Konjičko drvorezbarstvo na Reprezentativnu listu nematerijalne kulture baštine čovječanstva UNESCO-a.

Na kraju, bitno je spomenuti da je ova godina, u posljednjih 25 godina, rekordna po broju završenih dugometražnih filmova u bh. filmskoj produkciji. Tako su ove godine prikazani filmovi "Žaba" reditelja Elmira Jukića, "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića, "Posljednja barijera" reditelja Jasmina Durakovića, "Ptice kao mi" Faruka Šabanovića, "Ništa samo vjetar" Timura Makarevića i "Never leave me" Aide Begić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: