14. Jazz Fest
0

Uspješan početak festivala uz majstora na tarabuku

Sarajevo-x.com
Foto: Zijah Gafić
Foto: Zijah Gafić
U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u utorak navečer je koncertom Burhana Ocala i njegovog ansambla The Trakya All Stars na najbolji način otvoren 14. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2010.

U 90-minutnom nastupu pred prepunom dvoranom, turski umjetnici su posjetioce Jazz Festa poveli na muzičko putovanje kroz region Trakije. Ansambl je na virtuozan način izvodio tradicionalnu muziku tog podneblja, uz maestralne improvizacije ansambla i vrhunske solo partije.

Izvedbe Burhana Ocala na tarabuku otkrile su publici svu zvučnu raskoš ovog instrumenta u rukama vrhunskog majstora. Njegova solo partija je pozdravljena s oduševljenjem, a koncert je publika dočekala na nogama, burnim aplauzom pozdravljajući ansambl.

Nešto kasnije na Late Nite Stageu u Pivnici Sarajevo, nakon nastupa Sarajevo Jazz Guerille, turski muzičari Bulent Ustaoglu na saksofonu, Umit Adakale na tarabuku, Ahmet Demirkıran na džubusu i Saffet Tangul na trubi otvorili su jam session, a pridružili su im se bubnjar Amar Češljar i kontrabasista Edvin Hadžić dovodeći atmosferu do usijanja. Okupljena šestorka zvučala je kao da oduvijek svira zajedno.