Kultura
0

Uspjela trodnevna turneja Mostarskog teatra mladih 1974.

FENA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana teatra a ujedno i 15 godina postojanja Centra za dramski odgoj (CDO), Mostarski teatar mladih 1974. (MTM) proteklih dana imao je trodnevnu turneju koju je započeo u Mostaru utorak 27. ožujka u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, gdje su najboljima uručene godišnje nagrade “KLJUČ TMAČE” i “TMAČIN PRSTEN”, te po prvi put novoustanovljena Nagrada za menadžment u BH kulturi “Safet ĆIŠIĆ”.

"Posljednja tri dana za MTM 1974 i CDO bili su vrlo intenzivni, radni, a istovremeno svečarski. Odlučili smo se za svečanu dodjelu godišnjih Tmačinih nagrada u HD hercega Stjepana Kosače u Mostaru svjesni svih rizika koje nosi ta odluka, jer se radi o ogromnoj dvorani koju je izuzetno teško popuniti teatarskom publikom, ali Svjetski dan teatra bio je dovoljan motiv za dodatne napore. Trud se isplatio i u sjajnoj atmosferi uručili smo nagrade i odigrali desetu reprizu naše predstave "Oda radosti (Deveta nedovršena)".

"Prijem publike i dobivene nagrade isto veče za predstavu 'U traganju za bojom kestena' uvjerili su nas da imamo podršku onih zbog kojih postojimo, a da ono što radimo prepoznaje struka. I to su dovoljni razlozi da nastavimo istim smjerom u borbi za pravo građanstva u vlastitom gradu.“, izjavio je Sead Đulić, umjetnički direktor MTM-a 1974. iz Mostara.

Već dan poslije, ansambl Mostarskog teatra mladih 1974. zaputio se u Tuzlu, gdje je u srijedu, 28. ožujka odigrao predstavu “Oda radosti” na TKT Festu. Publika je ocjenjujući predstavu od 1 do 5 na kraju predstavi “Oda radosti (Deveta nedovršena)” dala ocjenu 4,73. Ova izvedba od posebne je važnosti jer je predstavu gledala brojna publika od kojih su mnogi došli iz susjednih gradova, ali i država.

Nakon Tuzle, dan poslije u Sarajevu nakon završetka jednog ciklusa finansiranja projekata Fondacija “Mozaik” pozvala je Mostarski teatar mladih 1974. da prezentira svoj rad sa Romima u okviru projekta Prvi korak. Bilo je to savršeno finale ova tri uzbudljiva dana. Forum predstava nastala u tom procesu sve je animirala i uključila u interakciju.

"Drago nam je smo što smo bili u mogućnosti finansirati projekat kakav je „Prvi korak“, Bosanskog centra za dramski odgoj. Ovo je projekat kakav smo zaslužili svi mi koji smo se morali u nekom trenutku u životu direktno ili indirektno suočiti sa diskriminacijom. Ljepota projekta za nas je u nevjerovatnoj jednostavnosti rješenja. Željeli smo da bar dio ovog projekta podijelimo i sa drugim organizacijama, pa smo zamolili predstavnike Bosanskog centra za dramski odgoj da „cijelu predstavu“ donesu sa sobom iz Mostara. Iskreno, nismo iznenađeni što je publika, aktivno se uključivši u predstavu, pozdravila ovu odluku“ izjavila je Tatjana Perić, PR asistent Fondacije „Mozaik“ iz Sarajeva.

Mostarski teatar mladih 1974. i dalje nastavlja sa svojim projektima, igranjima predstava i edukacijom djece, ali i sa najvažnijim ciljem, spašavanja kulturne scene grada Mostara, priopćili su iz ovog teatra.