Kultura
760

Uskoro premijera: Film "Bužim, ponosni bosanski grad" je svevremenska priča

Piše: D. Brkić
Bužimljani će 20. februara obilježiti 20. godišnjicu formiranja, odnosno vraćana statusa općine, a tim povodom premijerno će biti emitovan dokumentarni film “Bužim, ponosni bosanski grad".

Postprodukcija filma nedavno je okončana, a portal Klix.ba donosi dio kadrova koji govore o poznatom krajiškom mjestu, bogatoj historiji te brojnim znamenitostima tog kraja i razvojnim mogućnostima.

Film "Bužim, ponosni bosanski grad" potpisuje autorski tim produkcijske kuće One Moment iz Tuzle na čelu sa Sulejmanom Muratovićem, rođenim Bužimljaninom, koji se sa ostalim članovima brojne ekipe potrudio da na lijep i nesvakidašnji način predstavi svoj zavičaj. Cijeli projekat organizacije, produkcije i promocije filma realizira Udruženje mladih Bužim (UMB).

"Nastojali smo prevazići lokalne okvire i aktuelni trenutak i smatram da smo uspjeli u namjeri da ispričamo jednu univerzalnu svevremensku priču o ponosnom bosanskom gradu, koji ima šta pokazati i čime se pohvaliti", kaže Muratović.

Snimanje je trajalo više od godinu dana, tako da se Bužim i njegova okolina vide kroz sva četiri godišnja doba, a korištenjem najsavremenije tehnike napravljeni su do sada neviđeni snimci prelijepih krajolika iz zraka i drugih neobičnih perspektiva.

"Ovo će biti značajna promocija našeg grada, što će nam poslužiti u nastojanju da svoje kulturno-historijske, prirodne i ostale vrijednosti predstavimo svijetu i iskoristimo u svrhu razvoja", ističe Agan Bunić, načelnik Općine Bužim, koji je lično, kao i institucija na čijem je čelu, stao iza ovog projekta.

Premijerno prikazivanje filma, uz očekivano prisustvo velikog broja gostiju i građana Bužima, planirano je za 20. februar. 2015. godine u 20 sati u Centru za kulturu, sport i informisanje, što će biti jedna od brojnih aktivnosti kojima će se obilježiti dvije decenije obnovljenog djelovanja Općine Bužim.