Kultura
88

Uskoro premijera filmova snimljenih u okviru projekta "Filming the Other"

Klix.ba
Snimanje četiri kratka dokumentarna filma, koje je realizovano u okviru projekta “Filming the Other”, Vizart Film produkcije, je završeno, a filmovi su trenutno u fazi postprodukcije nakon čega će uslijediti premijera omnibus dokumentarca u Banjoj Luci i Sarajevu.

Kao finalisti projekta “Filming the Other”, četvero mladih autora iz BiH - Mirza Skenderagić (Sarajevo), Anja Kavić (Banja Luka), Bojan Josić (Brčko) i Lamia Šabić (Sarajevo), imali su priliku da uz stručnu podršku tima VIZART FILM produkcije realizuju svoje filmske ideje na temu kulturne različitosti, koja je i osnova projekta “Filming the Other”.

Snimanje kratkih dokumentarnih filmova realizovano je tokom druge polovine 2014. godine i početkom ove godine na različitim lokacijama u Banjoj Luci, Sarajevu i Brčkom.

Jedan od autora, Mirza Skenderagić, za temu svog autorskog projekta izabrao je problem mucanja, a kroz dokumentarnu formu prikazao je način na koji društvo i okruženje prihvataju osobe sa ovim problemom.

“Ideju za film sam počeo razvijati na trećoj godini Dramaturgije, a zatim sam nastavio tokom radionica koje smo pohađali u okviru projekta "Filming the Other". Želio sam da napravim film o mucanju, jer i sam imam tu govornu manu, ali sam u međuvremenu shvatio da zapravo pravim film o govoru i važnosti govora. Koliko je zapravo danas bitno govoriti o sebi, ne samo o problemima koji nas muče, već i otkrivati sebe, govoriti o sjećanjima koja smo potisnuli, o strahovima, radostima. Govoriti je bitno čak i ako ne možemo”, rekao je Skenderagić dodajući da je snimanje ovog filma za njega bilo najveći profesionalni izazov do sada.

“Trebalo je dosta hrabrosti i volje da se iznese to sve na pravi način, ali mislim da smo uspjeli. Naravno, teško je snimiti svoj prvi film, ali profesionalna ekipa VIZART FILM-a mi je sve to dosta olakšala. Imali smo odlične uslove za rad i jedinstvenu priliku da snimamo sa profesionalnom opremom. Takođe, veoma korisne su nam bile radionice o dramaturgiji, razradi scenarija i produkciji koje su nam držali Dane Komljen, Gorana Radovanović, Zillah Bowes, Amra Bakšić Čamo, Sead Kreševljaković i Zoran Galić. Poslije svega mi je ostalo jedno nevjerovatno iskustvo koje će mi služiti za cijeli život”, dodao je Skenderagić.

Bojan Josić iz Brčkog za temu svog filma odabrao je sterilitet, a kroz dokumentarnu formu prikazao je način na koji se jedan mladi bračni par nosi sa ovim problemom fokusirajući se na društveni aspekt ove teme.

“Sterilitet je sve češći problem u našem društvu ali se o tome jako malo govori. Mnogima je ova tema tabu. Cilj mog filma je da kroz priču o jednom bračnom paru prikažem koji su to sve problemi sa kojima se parovi suočavaju na teškom putu ka osnivanju porodice. Osim ličnih i psiholoških teškoća, često se suočavaju sa nerazumijevanjem okoline jer naše društvo još uvijek teško prihvata različitosti. Želio sam da otvoreno progovorim o onome o čemu se ne priča i nadam se da ću ovim dokumentarnim filmom animirati javnost da se više razgovara o ovom problemu”, rekao je Josić.

Mladi autor kaže da mu je učešće u projektu “Filming the Other” bilo dragocjeno iskustvo koje je za njega i njegove kolege “otvorilo vrata” profesionalnog filma.

“Sam koncept projekta “Filming the Other”, od prijave preko radionica do snimanja i produkcije, bio je za sve nas učesnike veliko iskustvo. Ovo je bila odlična prilika za mlade autore koji imaju ideje, a do sada nisu imali priliku da ih realizuju. Imali smo punu podršku profesionalnog tima VIZART FILM produkcije, a na radionicama smo sarađivali sa priznatim režiserima i producentima. Iskreno vjerujem u filmske priče koje smo napravili i nadam se da ćemo kroz njih otvoriti važna društvena pitanja kada je riječ o prihvatanju različitosti”, dodao je Josić.

Pored Mirze Skenderagića i Bojana Josića, u okviru projekta “Filming the Other” realizovano je snimanje filma Anje Kavić koji se bavi životom osoba sa invaliditetom i Lamie Šabić koja je u svom autorskom projektu obradila temu načina života časnih sestara.

“Osnovni cilj projekta “Filming The Other” je da se kroz film, kao umjetničku formu, upoznamo sa pozitivnim aspektima kulturne različitosti, kao i da podstaknemo javnost na uvažavanje razlika među nama. Naša želja je bila da kroz dokumentarnu formu progovorimo o društveno važnim temama, ali i da omogućimo mladim kreativnim ljudima da se povežu sa kolegama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. U procesu selekcije imali smo veoma težak zadatak jer smo dobili mnogo zanimljivih prijava, a ponuđeni filmski koncepti bili su veoma kreativni i tematski raznovrsni. Ipak, mislim da smo odabrali najkvalitetnije ideje koje odražavaju suštinu projekta “Filming the Other”. Vjerujem da će ovo iskustvo biti dobra osnova za neke buduće, slične projekte jer očigledno u našoj zemlji postoji veliki broj mladih kreativnih ljudi koji imaju ideje i žele da ih realizuju”, rekla je Mirjana Milobratović, koordinator projekta “Filming the Other”.

Premijera omnibus dokumentarca “Filming the Other” održat će se u drugoj polovini februara u Banjoj Luci, nakon čega će film biti prikazan i pred publikom u Sarajevu.

Projekat “Filming the Other”, koji je počeo u maju 2014. godine, realizuje VIZART FILM produkcija iz Banje Luke, a projekat su podržali UNESCO, Ambasada SAD u BiH i British Council.