{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uručene godišnje nagrade Društva pisaca BiH

F
8.6.2010. u 16:02
0
0
Uručene godišnje nagrade Društva pisaca BiH
0
Uručene godišnje nagrade Društva pisaca BiH
Godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolja djela bh. pisaca, članova Društva, objavljena u 2009. godini, uručene su danas dobitnicima na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Sarajevu.
Nagrade - plakete uz prigodnu sliku, uručene su Miletu Stojiću za knjigu poezije "Među zavađenim narodima" (u izdanju VBZ Zagreb), koja je proglašena najboljom u konkurenciji književnih djela iz oblasti poezije, proze i esejistike, te Ismetu Bekriću za knjigu bajki "Drveni konjić" (u izdanju TKD "Šahinpašić"), u konkurenciji književnih djela za djecu i mlade.

Nagrađene i brojne goste pozdravio je predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka, naglasivši da su najbolja djela izabrana u veoma tijesnoj konkurenciji, gdje su mnogi naslovi mogli biti nagrađeni ulaskom u uži izbor.

"Žiri je radio veoma odgovorno, te obavio mnogo rasprava prije konačne odluke. Također, ovo je treća godina da Društvo dodjeljuje nagradu za najbolje djelo za djecu i mlade", kazao je on.

Za Mileta Stojića ova nagrada ima veliki značaj, jer dolazi od Društva čiji je član već 40 godina, zbog čega je i osjeća potpuno svojom.

"Dobijao sam nagrade i u Beču, Zagrebu, Novom Sadu, Banja Luci, Sisku i drugim mjestima, ali ovo je prvi put da nagradu dobijam u svom gradu i da mi je daju moje kolege, što mi predstavlja jako lijepu stvar. Ipak, mislim da je najveća nagrada za pisca ako mu se čitaju knjige", kazao je Stojić.

Pojasnio je da je riječ o njegovoj zadnjoj knjizi koja govori o postratnom periodu u BiH, u kojem su ljudi razbijeni i raseljeni, te nemaju puno izbora.

Bekrić je iskazao zadovoljstvo što je potvrđeno da poetska nit, koju sadrže i bajke, živi u Sarajevu, te ocijenio značajnim potez Društva da ustanovi nagradu za književnost namijenjenu djeci i mladima. Time se, smatra on, pokazuje da ta književnost, koja u BiH ima bogate korijene, nije manje važna, već da je nedjeljivi segment književnosti uopće.

"Bajka je posebno značajna za BiH jer ona izvire iz narodnih priča, bajki Branka Čopića i Ahmeta Hromadžića, te vuče svoju nit do današnjih dana. Ova je knjiga bajki proistekla iz mojih pjesama, jer znamo da je svaka pjesma u stvari jedna mala bajka", istaknuo je on.

Predsjednici dva žirija koji su odlučivali o nagradama bili su Ivan Kordić i Nenad Radanović.

Novčani iznosi nagrada dobitnicima će biti uručeni naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: