Kultura
1

Upoznajte Ninu i Emira, male zvijezde Magacin Kabarea

Piše: Adnan Učambarlić
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Polaznici Malog Magacin Kabarea, Nina Kapetanović i Emir Mušić, su, u pratnji edukatora Irhada Kuduza, učestvovali na 27. međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Isfahanu u Iranu, gdje su bili članovi žirija. Sa nama su podijelili utiske sa putovanja kao i svoje aktivnosti u okviru Malog Magacin Kabarea.

Nina Kapetanović (12) je učenica sedmog razreda OŠ Osman Nakaš, a do Malog Magacin Kabarea je došla tako što je njen otac tražio zanimljive radionice za nju. Kaže da je tu već drugi ili treću godinu i da rade veoma zanimljive stvari i uče o glumi i svemu.

Emir Mušić (14) učenik je devetog razreda OŠ Safvet-beg Bašagić, a u Mali Magacin Kabare je došao, kako kaže, sasvim slučajno. Kaže da su im časovi zabavni, ali i da im je poprilično vruće, budući da je puno polaznika.

"Prošle godine smo radili temu filma, a sada pripremamo mjuzikl. Razrađujemo različite teme i razmišljamo šta bi mogli ubaciti u taj mjuzikl. Ovdje imamo probe i vježbamo", rekao nam je Emir.

Učestvovali u snimanju filma "Mit o Bosni i Hercegovini"

Emir i Nina učestvovali su u kreiranju i realizaciji prvog bosanskohercegovačkog dječijeg dokumentarno-igranog filma "Mit o Bosni i Hercegovini". Nina kaže da film govori o prošlosti BiH, od nastanka čovjeka, pa do današnjeg doba. Obuhvaćeni su ratovi, moda i razne druge teme. Emir kaže da je do snimanja došlo tako što Mali Magacin Kabare svake godine ima novi program, a prošlogodišnji program je bio film. Sa nastavnicom Sanelom Krsmanović su smišljali naslov i temu te su se dogovorili za temu mita, i to o BiH. U filmu je učestvovala čitava grupa polaznika te su ga i režirali i glumili u njemu, pa čak pravili i scenografiju i kostime. Naravno, uz korekcije i pomoć njihovih nastavnika.

Nakon što je ovaj film pokupio hvalospjeve kritika, Emir i Nina su pozvani da budu članovi žirija 27. međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade u Isfahanu. U Iranu su boravili od 2. do 11. oktobra.

"Emira i mene je Magacin Kabare odabrao za članove žirija. Tata kada je došao s posla i pročitao mi poruku, mislila sam da se zeza sa mnom. Nisam mogla da vjerujem. Veoma sam sretna što sam bila u Iranu", rekla nam je Nina.

Emir nam je ispričao da je imao veliku fobiju od aviona i da se malo prepao kada mu je majka rekla da ide u Iran, i to avionom. Čak je pomišljao da uopće ne ide.

"Bila bi mi velika greška da nisam otišao. To je jedno veliko iskustvo. Mora se proživjeti da bi se shvatilo", kaže Emir.

Nina navodi kako su gledali 30-ak filmova, od kojih joj se dosta svidjelo, ali posebno izdvaja "Snow Queen", koji je i pobijedio na festivalu. Emir dodaje kako je "Snow Queen" apsolutno dominirao na festivalu i doslovno "pomeo" konkurenciju.

Pored njih, žiri su činili po dječak i djevojčica iz čitavog niza zemalja, poput Turske, Španije, Italije, Libanona, Irana, itd. Zadatak im je bio pogledati filmove i glasati za njih.

Oduševljeni Iranom

Tokom čitavog putovanja, na male filmadžije je pazio njihov edukator Irhad Kuduz, a navode da je njegov zadatak bio da im putovanje učini što zanimljivijim, što je, kako kažu, i uspio. Također, uspjeli su i da sklope nova prijateljstva sa djecom iz drugih država. Emir je ostao u redovnom kontaktu sa dječacima iz Armenije, Libanona i Španije, dok se Nina najviše družila sa djevojčicama iz Turske i Bugarske.

Pored festivala, išli su i u obilaske Isfahana i Teherana, a u Isfahanu su posjetili i drugu najveću džamiju u Iranu. Proveli su pet dana u svakom gradu, a putovanje im je još više bilo zanimljivo jer su upoznali jednu potpuno drugačiju kulturu, sa drugačijim običajima i razmišljanjem. Isfahan im se mnogo više svidio od Teherana, jer je dosta opušteniji i nije toliko užurban. Kažu da su Iranci čak i previše gostoljubivi, ali i da bi svakako opet ponovili putovanje.

Emir nam je ispričao i jednu od anegdota sa putovanja, kada je dječak iz Armenije izgubio opkladu i morao je izaći pokriven čaršafom i sa šejkerom u ruci u lobi hotela. Lobi je bio pun poslovnih ljudi, a dječak je morao uperiti šejker u prvu osobu koja ga pogleda i viknuti "Hands up!", nakon čega je udario u vrata i pao.

Sada Emir i Nina planiraju dovršiti mjuzikl, za koji se nadaju da će biti dobar poput "Mita o Bosni i Hercegovini", a nastavit će pohađati radionice Malog Magacina Kabare. Moguće je i da će učestvovati na festivalima u Poljskoj, Turskoj, Italiji i Tunisu.

Dječije radionice kreativnosti i mašte i gitare i muzike Malog Magacin Kabarea su kroz prethodna dva semestra okupile djecu uzrasta od šest do 14 godina koja su osmislila i predstavila tri dječije predstave i dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini", te održali nekoliko koncerata. Kroz ove radionice Mali Magacin Kabare podstiče kreativno djelovanje kod djece, te pored razvijanja individualnosti, razvija društvenu odgovornost, te podstiče i oslobađa dječiju sloboda pri komunikaciji i odnosu prema okolini.