U Umjetničkoj galeriji
272

Upoznajte baroknu umjetnost Italije kroz izložbu "Berninijeva škola i rimski barok"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH postavljena je izložba "Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela iz Palate Chigi u Aricci".

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi izložbu je okarkterizirao kao dobru priliku da javnost u BiH bolje upozna baroknu umjetnost Italije, posebno majstora barokne umjetnosti Giovanni Lorenza Berninija za kojeg kaže da je bio arhitekta, slikar, skulptor, režiser, pisac i glumac.

"Njegov utjecaj još traje u suvremenoj umjetnosti. S ovom izložbom želimo podržati kulturu kao slobodan prostor gdje se ljudi mogu upoznati, razgovarati, kreirati nove ideje za društvo i za Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović za tu izložbu kaže da je jedan od najrelevantnijih i najvrjednijih likovnih događaja u posljednje vrijeme u Sarajevu i BiH.

Naglasio je da Umjetnička galerija BiH istrajava na visokim izlagačkim kriterijima. S tim u vezi, istaknuo je podršku Ambasade Italija u BiH kako za postavku ove izložbe, ali širu suradnju za koju kaže da je permanentna i iskrena.

Izložba "Berninijeva škola i rimski barok" predstavlja čitav spektar slikarskih žanrova i stilova koji su definirali estetiku baroka. Osim alegorijskog i mitološkog slikarstva, ova izložba nudi amblematske primjere različitih žanrova, omiljenih naručiocima umjetnina tog doba, uključujući portret (i autoportret), pejzaž i nacrte za velike dekorativne freske, namijenjene duhovnom uzdizanju vjernika.

Giovan Lorenzo Bernini (Napulj 1598 - Rim 1680) bio je veliki strateg i vrhunski tumač barokne umjetnosti. Njegova izvanredna karijera cvjetala je tokom pola stoljeća i pod vladavinom brojnih papa.

lzložba U Umjetničkoj galeriji BiH organizirana je u suradnji s Ambasadom Italije u BiH, u okviru "Italijanskog proljeća u Bosni i Hercegovini". Bit će postavljena do 14. jula, a osiguran je i vodič kroz izložbu.