{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenicima Zemaljskog muzeja osigurane plaće za 2015. godinu

F
FENA
8.11.2018. u 14:37
48
72
Uposlenicima Zemaljskog muzeja osigurane plaće za 2015. godinu
48
Uposlenicima Zemaljskog muzeja osigurane plaće za 2015. godinu
Foto: N. G./Klix.ba
Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima posjetio je Zemaljski muzej i sa direktorom Mirsadom Sijarićem potpisao protokol kojim je predviđeno da se iz budžeta Općine Centar uplati 500.000 KM za sufinansiranje rada te institucije kulture.
Ajnadžić je istakao da je ova donacija rezultat saradnje Općine Centar, Vlade Federacije i Ministarstva civilnih poslova BiH, naglasivši da je Općina Centar iskreno zainteresovana da pomogne Muzeju da prevaziđe svoje teškoće.

Načelnik Centra je rekao da će od sutra na računu Zemaljskog muzeja biti 250.000 KM, dok će ostatak biti uplaćen do kraja godine.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zahvalio je načelniku Ajnadžiću na razumijevanju značaja institucije Zemaljskog muzeja. On je podsjetio da su uposlenici Zemaljskog muzeja još 14 plaća u zastatku.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić naveo da je su 2015 godine bili u minusu gotovozu četiri miliona , a da je sada je to svedeno na nekih milion i dvjesto hiljada KM.

-Sa ovom konkretnom pomoći očekujem, ako sve ostalo bude išlo prema očekivanjima, da ćemo tokom naredne godine doći do pozitivne nule, koja nam se do prije tri-četiri godine činila tako dalekom - rekao je Sijarić.

Inače ova sredstva su namijenjena za isplatu plaća za 2015 godinu.

U posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Općina Centar je izdvajala finansijska sredstva, a kako je rekao načelnik Ajnadžić sa ovakvom podrškom nastavit će i u budućnosti.

Ovom prilikom su načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžića i župan Općine Ptuj Miran Senčar potpisali Pismo namjere o saradnji ove dvije lokalne zajednice.

Župan Senčar koji se sa delegacijom Općine Ptuj nalazi u uzvratnoj posjeti Sarajevu rekao je da ga veseli saradnja u slijedećim godina.

On je rekao da je stekao utiske da Sarajevo opet postaje savremena, moderna, evropska prijestolnica.

Dvije lokalne zajednice sarađivat će u realizaciji zajedničkih projekata od obostrane koristi i interesa građana, iz oblasti privrede i lokalnog ekonomskog razvoja, turizma, kulture, obrazovanja, zaštite okoliša, sporta...Također, kako su istakli Ajnadžić i Senčar, iskustva Općine Ptuj u apliciranju prema IPA fondovima će biti od pomoći i Općini Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: