Kultura
42

Uposlenici: Neka se Vlada FBiH proglasi osnivačem Zemaljskog muzeja

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uposlenici Zemaljskog muzeja u Sarajevu organizovali su danas konferenciju za medije povodom odluke Vlade Federacije BiH o imenovanju privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja i najava otvaranja Muzeja.

Njihov je osnovni stav da Vlada FBiH nema zakonsko uporište da imenuje Upravni odbor, makar on bio i privremeni, budući da nije osnivač ove institucije.

"Pozivamo Vladu FBiH da preuzme osnivačka prava i obaveze prema Muzeju, te onda imenuje Upravni odbor, ali i osigura novac za funkcionisanje Muzeja i isplatu plaća. Mi ćemo nakon ove odluke Vlade tražiti da ona bude suspendovana sve do okončanja postupka na Općinskom sudu koji je pokrenuo proces po našoj tužbi protiv BiH, FBiH i Kantona Sarajevo, a sve kako bi se riješilo pitanje nadležnosti nad Muzejom", rekao je advokat Emir Hasić.

Radnici poniženi, ali i dalje su tu

On je dodao kako je tačno da je Vlada FBiH imenovala Upravni odbor Muzeja još 2000. godine, ali je pojasnio da je to mogla jer je prema tadašnjim propisima mogla vršiti i funkciju republičke vlade, što danas nije slučaj.

Uposlenica Muzeja Andrea Dautović je istakla kako su radnici Muzeja poniženi, ali i dalje su tu.

"Ljudima se moraju osigurati uslovi za rad, a ne da gladni dolaze na posao. Voljni smo raditi i jedva čekamo da počnemo raditi u punom kapacitetu. Zašto u ovoj nesretnoj Bosni ne bismo jednom krenuli od temelja, a ne donositi privremena rješenja", upitala je.

Uposlenik Mirsad Sijarić odgovorio je na prozivke koje se često čuti, a to je da bi Muzej trebao zarađivati za svoj rad.

Muzej saniran stranim donacijama

"Svugdje u svijetu država ulaže novac u muzeje, koji zarađuju jedan dio, oko 15 posto ukupnog budžeta. U naš muzej je u najbolja vremena ulazilo milion KM, dakle i mi smo zarađivali novac, jer da nismo ne bismo sada ni sjedili u ovoj zgradi, jer je ne bi bilo", kazao je on.

Istakao je kako je zgrada Muzeja nakon rata sanirana isključivo sredstvima stranih donatora, dok država u to nije uložila nijednu marku.

Na konferenciji za medije je još istaknuto da oko 60 radnika Muzeja nisu primili plaće još od decembra 2011. godine. Također, dodali su da uprkos tome što je Muzej zatvoren za javnost, da radnici obilaze zgradu, odnosno povremeno dolaze na posao, kako bi održavali zgradu i eksponate.