Kriza pogađa sve
0

Upitan nastavak rada sarajevskih pozorišta

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Kulturna djelatnost, a pozorišta u prvom redu, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine mogla bi biti prva žrtve finansijske krize u koju naša zemlja sve dublje ulazi. Kako su vlasti KS odlučile da smanje budžete koji su ionako bili dostatni tek za preživljavanje teatarskih kuća, sada se postavlja pitanje da li će narednu sezonu uopšte moći započeti.

Nagrađivani bh. reditelj Haris Pašović za naš portal je izjavio da se trenutna finansijska kriza, kako u svim branšama, pa tako i u pozorišnoj umjetnosti, veoma osjeti.

Kao vlasnik mladog, ali veoma uspješnog teatra East West Centar, za Sarajevo-x.com prokomentarisao je stanje u ovoj oblasti.

"East West Centar nije tipičan teatar jer nismo institucija koja je na teretu budžeta, tako da inače i pored trenutne globalne krize, imamo brojne poteškoće kad su finansijska sredstva u pitanju. Uprkos tome i dalje smo uspješni, te u pozorišnoj umjetnosti u BiH ostvarujemo najbolje rezultate", ističe Pašović.

On smatra da je zbog trenutne situacije svaki vid bavljenja umjetnošću, bilo muzičkom, likovnom ili nekom drugom, znatno otežan te tvrdi da je pozorištu neophodna reforma.

"Neophodno je da Ministarstvo kulture i sporta napravi prijedlog razvoja, kao i strategiju zahvaljujući kojoj bi se dramska umjetnost mogla unaprijediti. Mora se dati šansa mladim rediteljima, scenaristima i glumcima da rade i da stvaraju nove ideje. Nisam za to da se smanje sredstva izdvojena za pozorišta koja su korisnici državnog budžeta, jer su ta sredstva ionako mizerna, ali su potrebna ulaganja u razvoj nekih novih, mladih teatara. Kada bismo mi imali svoj prostor i kada ga ne bi morali konstantno zakupljivati kako bi se bavili svojim poslom, puno toga bi mogli ponuditi publici. Kada bi nam se ukazala takva prilika, na repertoaru ne bi bile samo klasične predstave nego neke nove i interesantne postavke", kazao je Pašović.

Direktor i umjetnički rukovodilac Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić je izjavio kako su sredstva koja se izdvajaju za ovaj teatar iz kantonalnog budžeta u 2009. godini upola manja.

"Ova kriza za nas nije ništa novo, jer se nikada i nije previše ulagalo u pozorište. Tako da ćemo mimo budžetskih sredstava probati nekim drugim načinima obezbijediti novac za predstave. Naravno da će ove godine ponuda biti skromnija, ali mi ionako nismo pobornici nekih skupih, kostimiranih predstava, nego se uvijek odlučujemo za neku intimniju atmosferu u pozorištu", ističe Topčić.

On također najavljuje i performans mladih glumaca 10. jula, kojim će se okončati trenutna sezona u ovom pozorištu. Performans potpisuje Zana Marjanović, a obrađuje temu genocida počinjenog u Srebrenici te nosi simboličan naziv "8372..."

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo, Nermin Tulić naglašava da je stanje u dramskoj umjetnosti alarmantno, te da je u pitanje doveden nastavak rada svih teatara nakon ljetne pauze.

"Ove godine sredstva koja Kanton Sarajevo izdvaja za sve kulturne ustanove, ne samo za pozorišta, srezana su za 23 posto. Dovedeno je u pitanje da li će pozorišta početi sa radom u septembru jer novca nema", rekao je Tulić.