Kultura
3

UO Zemaljskog muzeja BiH počinje definirati rad

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novoimenovani članovi Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH u narednim će danima održati prvi sastanak s direktorom te muzejske institucije da bi mogli definirati daljnje djelovanje potvrdio je Feni član UO Zemaljskog muzeja BiH Ivica Šarić.

Istaknuo je da će novoimenovani članovi upravnih i nadzornih odbora svih sedam institucija kulture od značaja za državu kojima nije riješen status održati sastanke sa sadašnjim direktorima tih institucija, koji im trebaju podnijeti izvještaje o trenutnom činjeničnom stanju radi definiranja budućeg rada.

Upravni odbor Zemaljskog muzeja BiH, nakon uvida u činjenično stanje u toj instituciji, imenovat će novog vršioca dužnosti direktora.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH zauzelo se da se najzad pokuša na neki način, uz dobru volju svih, riješiti pitanje stanja sedam institucija kulture te su tako postavljeni vršioci dužnosti upravnih odbora čiji će predsjednici imati zajednički sastanak i dogovor o nastupu za početak rada i rješavanje svih potrebnih pitanja", kazao je Šarić.

Podsjeća da spomenute institucije dugo godina nisu imale ni postavljene direktore niti su se završavali pravni akti, poput sistematizacija i pravilnika. Tako je, ocjenjuje, velik posao pred upravnim odborima.

"Prioritet u Zemaljskom muzeju je da se detaljno sačini činjenično stanje kroz izvještaje te da se postavi v.d. direktor, jer sada su sve ove institucije u nekom statusu quo koji traje već dugo godina. Posebno se moramo fokusirati, a što je vezano za političku volju, da se na nivou kompletne BiH dogovori kako će biti riješeno pitanje finansiranja tih institucija", naglasio je.

Zakonom o javnim ustanovama jasno su precizirane nadležnosti upravljačkih tijela i direktora tih institucija. Upravni odbor tako postavlja v.d. direktora, raspisujući konkurs koji se provodi po zakonom propisanoj proceduri.

"Upravni odbor, između ostalog, donosi pravila ustanove, imenuje i razrješava direktora, utvrđuje planove rada i razvoja, utvrđuje godišnji program rada, donosi finansijski plan, te opšta akta o unutrašnjoj organizaciji", podvukao je Šarić.

Na mjesto predsjednika Upravnog odbora Zemaljskog muzeja imenovan je Mirsad Purivatra, a članovi su Ivica Šarić, Zijad Softić, Dubravko Lovrenović, Zoran Bibanović, Marica Filipović i Amra Hamzabegović.

Vršilac dužnosti predsjednika Nadzornog odbora je Edina Habibija, dok su Edin Kučuković i Ana Marić članovi.