Kultura
5

"Umjetnost u mračnim vremenima" u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Izložba karikatura i ilustracija iz novina zemalja bivše Jugoslavije štampanih u periodu 1990. – 2001. bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine 14. maja 2014. godine, u 18:30 sati.
"Umjetnost u mračnim vremenima" naziv je izložbe više od 100 radova istaknutih karikaturista i ilustratora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, među kojima su Midhat Ajanović Ajan, Borivoj Dovniković Bordo, Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović, Mirko Ilić, Oton A. Reisinger, Dušan Petričić, Aleksandar Dimitrijević i Hasan Fazlić.

Sabrane na jednom mjestu, karikature iz desetina novina i publikacija Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, pružaju jedinstven uvid u nedavnu jugoslovensku prošlost. Izložba pokriva tri perioda: predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

Na otvaranju izložbe 14. maja 2014. govorit će gospodin Erik Rudeng, predsjednik Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC ) i gospodin Nicolas Brosinger, izvršni direktor Fondacije Pro Vicitimis, idejni tvorac i organizator izložbe.

Prisutni na otvaranju bit će, između ostalih i karikaturisti Predrag Koraksić Corax iz Beograda, Borivoj Dovniković Bordo iz Zagreba i Hasan Fazlić iz Sarajeva.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 15. do 24. maja 2014. godine, a ulaz će biti besplatan.

Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljana u Zagrebu i Beogradu.

Otvaranje i postavka izložbe upriličeni su povodom održavanja Generalne skupštine Centra evropskih fondacija (European Foundations Centre – EFC).

"Umjetnost u mračnim vremenima" je projekat Fondacije Pro Victimis, realizovan uz podršku Fondacije King Baudoin.