Prvi Muzej market
42

Umjetnici, dizajneri i hobisti predstavili radove u Historijskom muzeju BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Historijski muzej BiH organizirao je u nedjelju prvi Muzej market na kojem posjetioci mogu pogledati i kupiti umjetnička djela, nakit, odjeću i druge unikatne radove 25 bh. umjetnika, dizajnera i hobista, a namjera je prvenstveno posjetiocima ponuditi nove sadržaje u toj instituciji kulture.

Elma Hašimbegović iz Historijskog muzeja BiH kazala je Feni da je cilj tog projekta pružiti šansu bh. kreativcima - umjetnicima, dizajnerima i hobistima da prezentiraju i prodaju svoje radove, ali da je to zamišljeno i kao mjesto za razmjenu kreativnih ideja i ostvarivanje suradnje Muzeja i bh. umjetnika i dizajnera na projektu pokretanja muzejske suvenirnice planirane za 2013. godinu.

Posjetioci Muzej marketa bili su danas u prilici da predlože koje od izloženih radova bi voljeli vidjeti kao dio stalne ponude buduće muzejske suvenirnice.

Posjetioci imaju priliku i za besplatno razgledanje stalne muzejske postavke Historijskog muzeja BiH uz stručno vodstvo kustosa. Videoinstalacija sarajevske umjetnice Anje Maleć predviđena je za 17 sati, nakon čega slijedi druženje uz čaj i kuhano vino.

"Jedan od štandova na Muzej marketu rezerviran je za uposlenike Historijskog muzeja BiH. To su ljudi koji rade u Muzeju, a u slobodno vrijeme se bave nekim kreativnim radom. Ovo je način da izlože radove i možda nešto i prodaju", kazala je Hašimbegović i istaknula da im u organizaciji današnjeg događaja pomažu i volonteri.

Na Marketu su predstavljeni i radovi štićenika Zavoda "Drin" iz Fojnice, koje su, zajedno sa instruktorima, uradili na tekstilu, drvetu, staklu...

Agron Krasnići je muzikoterapeut u Zavodu, a Feni kaže da su radovi nastali u radionicama i vrsta su terapije za štićenike. Novac od prodaje omogućava im nabavku materijala za nastavak rada u radionicama.

Povod za današnji događaj su predstojeći praznici, a namjera je da se održava i u budućnosti. Historijski muzej BiH i na ovaj način nastoji ukazati pažnju na problem i potrebu poboljšanja položaja sedam institucija kulture u BiH.

Prvi Muzej market bit će otvoren danas do 18 sati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.