"Umjetnost u izlogu 202"
33

Umjetnica Amra Zulfikarpašić sutra predstavlja knjigu "Pišem ti bosančicom"

FENA
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH (ULUPUBiH) u sklopu projekta "Umjetnost u izlogu 202" sutra će promovirati knjigu "Pišem ti bosančicom" autorice prof. Amre Zulfikarpašić u galeriji ULUPUBiH.

Bosančica je voljeno pismo regije i nepobitno je da su se njom na ovom prostoru služili svi, skoro bez izuzetka, i da je to bilo narodno pismo, te je stoga i tako šaroliko kao i sve ostalo za šta se nisu propisivala pravila.

Pismo se prenosilo s koljena na koljeno, kao narodna pjesma, te se tako usput mjenjalo dok nije izumrlo, sredinom prošlog stoljeća. Narod je iza sebe ostavio mnoge pjesme koje se i danas pjevaju ali i pisane dokumente, minijature, knjige i stećke, koje danas rijetki znaju da pročitaju, a koji likovnim izrazom i simbolikom u najvećoj mjeri objedinjuju sve specifičnosti naše kulture i jezika, te definiraju naše naslijeđe, istaknuto je o knjizi "Pišem ti bosančicom".

Ovim povodom bit će upriličena izložba grafika inspirisanih bosančicom, koja će biti otvorena do 18. maja.

Na promociji knjige posjetitelji će imati priliku da porazgovaraju s autoricom prof. Amrom Zulfikarpašić u prostoru Galerije.