"Umin ormar" u galeriji BlackBOX
0

Uma otvorila izložbu i povela posjetioce u razgledanje

Sarajevo-x.com
Poznata glumica u ulozi dizajnerice, Belma Lizde-Kurt, svojim unikatnim kreacijama oduševila je u galeriji BlackBOX najmlađu publiku. Ipak, dobrodošlicu na otvorenje gostima je poželjela malena Uma, po kojoj je izložba i dobila naziv "Umin ormar".

Time zvanično najavljena višednevna postavka u ovoj galeriji. Odrasle je Uma povela kroz galeriju i pokazala im put do svog omiljenog ormara u kojem se nalazi mnoštvo odjeće sa zanimljivim detaljima kao što su cvjetići, lutkice, bube i sve su u lijepim bojama koje su uzveseljavale prisutne.

Belma Lizde-Kurt o svojim kreacijama je kazala: "U želji da zabavim djecu, osmislila sam sasvim novu odjeću - interaktivnu, koja služi ne samo za odijevanje već učenje i zabavu. Zašto odjeća nama ne bi pružila nešto više. Htjela sam da obratim pažnju na tradicionalne zanate, na tradicionalnu nošnju našu a i nošnju drugih naroda. Također, da se podsjetimo vrijednosti ručnog rada i unikatne forme. Sve sam to smiksala u svoju kolekciju 'interaktivne odjeće' za djecu i djetinjaste."

Na odjevnim predmetima vise lutkice, koje se mogu skidati i ponovo stavljati, po želji. Te lutkice možete presvlačiti. Voće, cvjetići, autići, brodovi se također mogu pomjerati i tako vam dozvoljava da sami pravite sopstvenu priču. Odjeća je obogaćena sa puno broševa u obliku raznih buba i ptica, koje mogu da lete gdje vi odlučite.

"U svojoj velikoj želji da pobjegnem od konzumerizma, neoriginalnosti, od ekološke neosvještenosti, od prebrzog tempa življenja, napravila sam odjeću, koja će vam omogućiti da malo zastanete i razveselite se", kazala je Lizde-Kurt.

Izložba je prodajnog karaktera i otvorena je svakim radnim danom od 10 do 14 i od 15 do 18 sati, a subotom od 9 do 14 sati i trajat će do 8. juna 2011.