Otvoren konkurs
0

Učestvujte u projektu Sarajevo grad filma 2011.

FENA
Od 14. oktobra do 23. novembra otvoren je konkurs za učešće u projektu Sarajevo grad filma 2011. godine, čiji je cilj podržati i potaknuti suradnju među mladim filmskim autorima regije jugoistočne Evrope, te je i ove godine otvoren za učesnike jednog od prethodna dva izdanja Sarajevo Talent Campusa.

Nakon intenzivnog programa predavanja, radionica, diskusija i projekcija, kojima su mladi autori prisustvovali u vrijeme trajanja 15. i 16. Sarajevo film festivala, pruža se prilika rediteljima, scenaristima, glumcima i producentima da pokažu svoj talent te da se usavrše u svom polju rada kroz realizaciju kratkih igranih filmova.

Prijave na Sarajevo grad filma 2011. vrše reditelji s timom sastavljenim od scenarista i glumaca koje su upoznali u Sarajevu za vrijeme trajanja Campusa, dok se producenti, koji žele učestvovati u realizaciji selektovanih kratkih igranih filmova, prijavljuju za Producentsku radionicu Sarajevo grad filma 2011.

Do pet scenarija za kratke igrane filmove bit će selektovano za realizaciju, i do tri producenta odabrano, da uz mentorstvo iskusnih filmskih profesionalaca, prođu kroz sve faze produkcije ovih filmova.

Snimanje filmova i kompletna produkcija odvijat će se u Sarajevu i to od februara do juna 2011. godine, a premijera snimljenih filmova bit će upriličena za vrijeme trajanja 17. Sarajevo film festivala.

U okviru projekta Sarajevo grad filma, koji je pokrenut 2008. godine, uz inicijativu i podršku Fondacije za kinematografiju Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, dosad je snimljeno 14 kratkih igranih filmova koji su obišli mnoge svjetske festivale i osvajali nagrade.

Četvrtim izdanjem ovog projekta, Sarajevo film festival će nastaviti potragu za novim mladim filmskim autorima iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i Kosova koji će svoju promociju ostvariti upravo putem ovog projekta.

Prošlogodišnje izdanje projekta Sarajevo grad filma realizirano je uz pomoć partnera projekta Atlantic Grupe i podršku Fondacije za kinematografiju Federacije BiH/ Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Grada Sarajeva, Hrvatskog audio vizualnog centra, norveške ambasade, BHRT-a, te uz pomoć brojnih kompanija koje su prepoznale važnost ovog projekta za čitav region, saopćeno je iz Direkcije SFF-a.