Gledali Zatvorenicu
27

Učenici Prve bošnjačke gimnazije i Prve gimnazije iz Sarajeva bili gosti Kamernog teatra 55

Klix.ba
Monodrama "Zatvorenica"
Monodrama "Zatvorenica"
Gosti Kamernog teatra 55 i SCC-a sinoć su bili učenici i profesori Prve bošnjačke gimnazije i Prve gimnazije iz Sarajeva. Sadžida Šetić izvela je monodramu "Zatvorenica" koju autorski potpisuje, a publika je na kraju pozdravila dugotrajnim aplauzom i nekoliko puta vraćala na pozornicu.

Predstava "Zatvorenica" je autorski projekat Sadžide Šetić, a nastala je na osnovu priče velikog talijanskog dramatičara i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Darija Foa. Ova predstava počela je nastajati u tzv. "kućnoj radinosti".

"Imala sam u rukama inspirativan tekst koji daje slobodu izraza i dovoljno prostora za ono sto mi je previše dugo nedostajalo - Igru! Radeći na tekstu, pravila sam dramaturške intervencije i na kraju dobila za mene odgovarajuću adaptaciju. A, zatim, počele su se pojavljivati radnje, mizanscen, odnosi, dinamika, muzika, svjetlo, zvuk, pa sam postala i režiser. Bezizlazna situacija mog lika i moja su se srele. Zatvorenica zatvora u koji su je smjestili drugi, a i ona sama, iako u predstavi nema izlaz, u mojim nastojanjima da nešto učinim, ima", ističe Šetić.

Prema riječima dramaturga Vedrana Fajkovića predstava "Zatvorenica" kao da je pisana upravo za Sadžidu Šetić.

"Kada sam prvi put pročitao Foov tekst odmah sam pomislio da je to savršen predložak za Sadžidu. Tako je to postavljeno da sam bukvalno vidio nju u cijeloj postavci. Radi se o jednoj fenomenalnoj ulozi i uvjeren sam da će je Sadžida iznijeti na pravi način", naglašava Fajković.

Zanimljiva je i kombinacija muzike koja će biti korištena u predstavi, a koju je također odabrala sama autorica. Radi se o djelima slavnog Nine Rote, "Finale" i "La dolce vita", te jednoj pjesmi kultnog sarajevskog sastava SCH, "Fantastik Love Song".