Nauka i aktivizam
460

Učenici iz cijele BiH večeras spavaju u Zemaljskom muzeju

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH u Sarajevu večeras je mjesto okupljanja mladih iz cijele BiH koji će zajedno provesti noć u ovoj ustanovi, učiti o arheologiji, etnologiji, ornitologiji i morskom svijetu naše zemlje, te raditi vježbe u laboratorijama.

Učenici će biti podijeljene u četiri grupe, istraživati i obilaziti postavke u muzeju. Večeras im se pridružila i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack koja je otvorila događaj "Noć u Muzeju - Noć nauke i aktivizma".

"Ovo je odličan način da mladi ljudi provedu vrijeme upoznavajući historiju i kulturu svoje zemlje, te da obiđu predivne postavke. Mladi će provesti noć u muzeju i mislim da je to značajno za historiju samog muzeja čiji rad podržavam od njegovog ponovnog otvorenja 2015. godine. Drago mi je da Zemaljski muzej aktivno posvetio aktivnostima u kojima angažuju omladinu", kazala je Cormack.

Nakon što završe rad u laboratorijama, organizovana je večera, a potom spavanje. Učenici će biti smješteni u Zgradi prirodnih nauka gdje će spavati na strunjačama i u vrećama za spavanje, što će biti dodatna avantura.

U ovoj akciji učestvuje 213 učenika i 52 nastavnika iz 51 osnovne i srednje škole u BiH.

"Poručujem im da iskoriste ovu priliku i nauče o historiji, arheologiji, nauci i kulturi BiH, te se upoznaju i steknu nova prijateljstva širom BiH kako bi izgradili sjajnu budućnost", istakla je Cormack.

U jutarnjim satima, nakon doručka, učenici srednjih škola će raditi mural mira koji će završiti do 11:30 sati. U 17 sati dolaze učenici osnovnih škola koji će prvu noć provesti kao i njihove starije kolege, a program za njih će biti završen utrkom za mlade.

Učenici srednjih škola će dobiti certifikat #MlađiIstraživač, a osnovnih škola #KustosJunior.

"Noć u Muzeju - Noć nauke i aktivizma" u Zemaljskom muzeju u Sarajevu organizuje Civitas u saradnji s Ambasadom SAD-a.