Kultura
4

U Zvorniku otvorena izložba posvećena Branku Ćopiću

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci danas je otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja velikog srpskog pisca Branka Ćopića, nakon čega je održan stručni seminar za radnike ove i biblioteka sa njenog matičnog područja - Milića, Srebrenice, Vlasenice, Bratunca i Šekovića.

Direktorica zvorničke biblioteke Nega Stjepanović istakla je da je cilj izložbe da se starije generacije podsjete koliko su puno vremena provodile rado čitajući sve ono što je Branko Ćopić napisao.

"S druge strane, naše najmlađe sugrađane koji tek ulaze u svijet knjige i čitanja i svijet biblioteke, želimo da podsjetimo šta to njima Branko Ćopić može ponuditi, koliko je toga stvorio i koliko će uživati čitajući njegova djela", rekla je Stjepanovićeva.

Izložba, na kojoj su predstavljena Ćopićeva djela, fotografije i kratka biografija, bit će otvorena 15 dana.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Stjepanovićeva je najavila da će izložbu ponuditi i bibliotekama u svom matičnom području u Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Srebrenici i Vlasenici.

Održan je i stručni seminar, namijenjen radnicima pet biblioteka sa ovog matičnog područja, te za 16 školskih i biblioteku Tehnološkog fakulteta u Zvorniku.

Stjepanovićeva je rekla da je tema seminara "Podsticanje čitanja kod djece i mladih", koja je određena u koordinaciji sa ostalim bibliotekama u matičnom području i podsjetila da pomalo postaje problem kako tinejdžersku populaciju "nagovoriti" da čita knjige.

"O tome stalno razgovaramo, ne samo na seminaru, nego i kroz praksu i literaturu, ali i u neformalnom dijelu, šta je to neka od naših ili biblioteka u okruženju preduzimala da, prije svega, dovode tinejdžere, odnosno 'nagovori' ih da što više vremena provode u biblioteci", dodala je Stjepanovićeva.

Ona je pozvala mlade da dođu u biblioteku i da se uvjere da su biblioteke jako ugodna mjesta, gdje mogu puno toga dobrog da pročitaju, ali i da se druže.

Seminaru je prisustvovala i predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović.